Iedere week verschijnt er nieuw onderzoek waaruit blijkt dat cannabis een ongelofelijke plant is. Hoe komt dat eigenlijk? Waar komen die superpowers vandaan? Waarom heeft wiet zoveel voordelen? Coffeeshop The Border Amsterdam ging op onderzoek uit. 

De werkzame stoffen in wiet: cannabinoïden

Voordat we diep in de informatie duiken is het handig dat je op de hoogte bent van de werkzame stoffen in wiet waar het allemaal om draait: de cannabinoïden. Inmiddels zijn er ruim 120 cannabinoïden ontdekt waarvan THC en CBD de bekendste zijn. De cannabinoïden in wiet werken bijzonder goed samen met het endocannabinoïden-systeem wat zich in ons lichaam vindt. En, omdat deze tweede zo lekker op elkaar zijn ingespeeld heeft cannabisgebruik allerlei voordelen voor ons lichaam.

De soorten cannabinoïden

Er zijn in totaal drie soorten cannabinoïden te onderscheiden: fytocannabinoïden, endocannabinoïden en synthetische cannabinoïden. Wat belangrijk is om te weten is dat cannabinoïden in verschillende hoeveelheden in een cannabisplant aanwezig kunnen zijn (behalve de synthetische cannabinoïden uiteraard – die worden in een lab gemaakt). Het soort cannabinoïde en de hoeveelheid bepaalt uiteindelijk welke werking het heeft op ons lichaam. 

Over het endocannabinoïden-systeem

Als we het hebben over de werking die cannabinoïden hebben op ons lichaam dan moeten we ook het endocannabinoïden-systeem (een beetje) begrijpen. Het is een systeem dat als het ware berichtjes verstuurt naar receptoren. En, je raadt het al, ons endocannabinoïden-systeem kan communiceren met de receptoren van de cannabinoïden in de cannabisplant. Klinkt wellicht nog wat ingewikkeld, dus laten we samengevat zeggen dat de stoffen in de cannabisplant uitstekend kunnen communiceren met het endocannabinoïden-systeem in ons lichaam. 

En dat is geweldig, want het endocannabinoïden-systeem regelt onder andere onze: 

  • Cognitie en geheugen
  • Pijnperceptie
  • Temperatuurregeling en hartslag
  • Denkprocessen
  • Eetlust
  • Immuunsysteem

Door de samenwerking tussen ons endocannabinoïden-systeem en de cannabinoïden in de cannabisplant ontstaat een breed scala aan positieve effecten, afhankelijk van de gebruikte cannabissoort en ingenomen dosering.

Onderzoek naar de effecten van wiet

Er wordt ongelofelijk veel onderzoek naar wiet gedaan en het aantal onderzoeken zal de komende jaren alleen maar toenemen. Doordat cannabis door steeds meer landen wordt gelegaliseerd en de medicinale waarde inmiddels erkend wordt door de Verenigde Naties valt er veel winst te behalen in cannabis-land. Letterlijk. 

Coffeeshop The Border Amsterdam schreef al over de positieve effecten van cannabis op:

Deze artikelen laten zien dat de positieve werking van cannabis op ons lichaam ontzettend complex, maar ook fantastisch is. Dat een plant zoveel kan is iets waar we enorm dankbaar voor moeten zijn. 

PS Is er een onderwerp of onderzoek waarover jij meer wilt weten? Laat het ons weten. We zoeken het graag voor je uit. 

Ervaar het zelf

Genoeg gepraat. Hopelijk heb je met deze uitleg een goed beeld gekregen waarom wiet zoveel voordelen heeft voor ons lichaam en hoe het positieve effect tot stand komt. Tijd om zelf de proef op de som te nemen. Onze coffeeshop op de grens van Amsterdam en Amstelveen is open op alle dagen van de week. Bekijk onze actuele openingstijden voordat je de deur uit gaat. Er veranderd tegenwoordig nog al eens wat dankzij de corona maatregelen. Tot binnenkort!