Geschiedenis

Ons verhaal over het ontstaan van The Border begint op het Amsterdamse Leidseplein. Daar werkten eind jaren tachtig van de vorige eeuw de jeugdvrienden Bart en Eric achter de bar van het toenmalige café Le Berry. Tijdens de bardiensten droomden de vrienden er regelmatig over om voor zichzelf te beginnen.

Opkomst cannabiscafé’s

Begin jaren negentig opende in de hoofdstad het een na het andere cannabiscafé zijn deuren. Van strenge regelgeving zoals tegenwoordig geldt, was nog geen sprake. De van oorsprong Amstelveense jeugdvrienden zagen dat er in hun geboorteregio nog geen café bestond waar ook cannabis werd verkocht. Hun plannen voor een eigen zaak kregen steeds meer vorm.

In 1992 was het zover. Eric en Bart konden samen café ‘De Schuimkraag’ over kopen. Het cafeetje lag in Amsterdam net op de grens met Amstelveen aan de Amstelveenseweg 1160. Hun eigen zaak vlakbij het Amsterdamse Bos kreeg de toepasselijke naam The Border.

Opening van The Border

Het was de  bedoeling dat The Border een soort mini-variant van Le Berry zou worden, maar dan gecombineerd met de verkoop van cannabis. Boven werd de zaak verbouwd tot een bruine kroeg in de stijl van de jaren tachtig. De kelder beneden kreeg een tropische look met pooltafels, een flipperkast en tafelvoetbal. Om aan de vraag naar jointjes te voldoen, zat er een bevriende verkoper met een tasje met wat wiet. Zo ging dat in die tijd.

Van lieverlee kreeg de verkoper een vaste plek in een hoekje achter de bar. Het werd een succes. Er kwamen veel rokers op The Border af. Het werd zelfs zo vol, dat Eric en Bart besloten om de cannabisverkoop naar boven te verplaatsen. Beneden was nog wel ruimte om te poolen, te flipperen of een biertje te doen.

Regulering vanuit de overheid

Ondertussen stond ook de politiek niet stil. Want de verkooppunten van cannabis verspreidden zich als een olievlek over Amsterdam. In 1995 waren er rond de 350 coffeeshops in de stad (anno 2018 is dat aantal met ruim de helft afgenomen). De overheid begon stapsgewijs steeds meer beleid te ontwikkelen.

Een van de nieuwe voorwaarden in 2007 werd een verbod op de verkoop van alcohol in de hasjcafé’s. The Border was zijn tijd ver vooruit want besloot al in 2001 te stoppen met deze verkoop. Eric en Bart wilden een voorbeeldfunctie vervullen. Daarmee was het hasjcafé de eerste in Amsterdam die alcohol vrijwillig definitief de deur uit deed. Ook was The Border een van de eerste met gastheren bij de entree om de toegangscontrole strak te kunnen handhaven.

Service naar klanten

Inmiddels is de ruimte beneden voor klanten gesloten en lijkt The Border qua interieur niet meer op het cannabiscafé uit de beginjaren. Wat wel gebleven is, is de service naar de klanten. Die wil The Border namelijk nog steeds zo goed mogelijk voorlichten en vlot bedienen met een wisselend assortiment. Maar minstens zo belangrijk is de omgeving: die moet netjes en veilig zijn.

In 2017 bestond The Border 25 jaar en wij hopen daar zeker 25 jaar bij te kunnen optellen. We zijn voorstander van verdere regulering van cannabis en verdere normalisering van ons bedrijf. Hoewel de politiek traag en stroperig werkt, is de geest al wel uit de fles. Elk zinvol vernieuwend initiatief vanuit de overheid juicht The Border dan ook van harte toe.