Geschiedenis

Ons verhaal over het ontstaan van coffeeshop The Border begint op het Amsterdamse Leidseplein. Daar werkten eind jaren tachtig van de vorige eeuw de jeugdvrienden Bart en Eric achter de bar van het toenmalige café Le Berry. Tijdens de bardiensten droomden de vrienden er regelmatig over om voor zichzelf te beginnen.

Benieuwd wat onze klanten vinden van onze coffeeshop? Je leest de reviews hier.

Opkomst cannabiscafé’s

Begin jaren negentig opende in de hoofdstad het een na het andere cannabiscafé zijn deuren. Van strenge regelgeving zoals tegenwoordig geldt, was nog geen sprake. De van oorsprong Amstelveense jeugdvrienden zagen dat er in hun geboorteregio nog geen café bestond waar ook cannabis werd verkocht. Hun plannen voor een eigen zaak kregen steeds meer vorm.

In 1992 was het zover. Amsterdamse jeugdvrienden Eric en Bart konden samen café ‘De Schuimkraag’ over kopen. Het cafeetje lag in Amsterdam net op de grens met Amstelveen aan de Amstelveenseweg 1160. Hun eigen zaak op de grens van Amsterdam vlakbij het Amsterdamse Bos kreeg de toepasselijke naam The Border coffeeshop.

Opening van coffeeshop The Border

Het was de bedoeling dat onze coffeeshop een soort mini-variant van Le Berry zou worden, maar dan gecombineerd met de verkoop van de beste producten op het gebied van cannabis. De nadruk lag op het neerzetten van een kwalitatief goede shop. Boven werd de zaak verbouwd tot een bruine kroeg in de stijl van de jaren tachtig. De kelder beneden kreeg een tropische look met pooltafels, een flipperkast en tafelvoetbal. Om aan de vraag naar jointjes te voldoen, zat er een bevriende verkoper met een tasje met wat wiet en andere beste producten. Zo ging dat in die tijd.

Van lieverlee kreeg de verkoper een vaste plek in een hoekje achter de bar. Het werd een succes. Er kwamen veel rokers op coffeeshop The Border af en al gauw stond onze coffeeshop bekend als de leukste coffeeshop van de regio. Het werd zelfs zo vol, dat Eric en Bart besloten om de cannabisverkoop naar boven te verplaatsen. Beneden was nog wel ruimte om te poolen, te flipperen of een biertje te doen.

Regulering vanuit de overheid

Ondertussen stond ook de politiek niet stil. Want de verkooppunten van cannabis verspreidden zich als een olievlek over Amsterdam. In 1995 waren er rond de 350 coffeeshops in de stad (anno 2018 is dat aantal met ruim de helft afgenomen). De overheid begon stapsgewijs steeds meer beleid te ontwikkelen en nieuwe maatregelen te introduceren.

Een van de nieuwe voorwaarden in 2007 werd een verbod op de verkoop van alcohol in de hasjcafé’s. Onze prachtige coffeeshop was zijn tijd ver vooruit want besloot al in 2001 te stoppen met deze verkoop. Eric en Bart wilden een voorbeeldfunctie vervullen. Daarmee was het hasjcafé de eerste in Amsterdam die alcohol vrijwillig definitief de deur uit deed. Ook waren we één van de eerste met gastheren bij de entree om de toegangscontrole strak te kunnen handhaven.

Service naar klanten

Inmiddels is de ruimte beneden voor klanten gesloten en lijkt The Border coffeeshop qua interieur niet meer op het cannabiscafé uit de beginjaren. Wat wel gebleven is, is de kennis van cannabinoïden en de service naar de klanten. Die wil The Border namelijk nog steeds zo goed mogelijk voorlichten en vlot bedienen met een wisselend assortiment bestaande uit de beste producten op het menu van The Border. Maar minstens zo belangrijk is de omgeving: die moet netjes en veilig zijn.

In 2017 bestond onze no nonsense coffeeshop 25 jaar en wij hopen daar zeker 25 jaar bij te kunnen optellen. We zijn voorstander van verdere regulering van cannabis en verdere normalisering van ons bedrijf. Hoewel de politiek traag en stroperig werkt, is de geest al wel uit de fles. Elk zinvol vernieuwend initiatief vanuit de overheid juicht The Border dan ook van harte toe en de nieuwe maatregelen zien wij hoopvol tegemoet.

Coffeeshop The Border was landelijk nieuws tijdens de COVID-19 pandemie: er stond vanwege de plotselinge sluiting van alle coffeeshops in Amsterdam een enorme rij voor de deur. Klik op de link en lees ook hoe wij de verspreiding van het coronavirus proberen tegen te gaan in onze coffeeshop.