Dat cannabis als medicijn kan worden gebruikt is niets nieuws. Sterker nog: mensen gebruiken al 5.000 jaar cannabis als medicijn bij verschillende soorten aandoeningen. Het is niet voor niets één van de belangrijkste kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. 

Cannabis kan klachten als misselijkheid en spierpijn verminderen.  Ook gaan er steeds meer geluiden dat cannabis ook een goed medicijn kan zijn voor mensen met kanker. 

De Amerikaanse regering heeft enkele jaren terug zelfs een pagina aan de officiële website met adviezen over kanker toegevoegd waarin de werking van cannabis en cannabinoïden bij kanker wordt besproken. Op de pagina staat zwart op wit dat cannabis kankercellen doodt.

Als dat zo is, waarom wordt er dan niet massaal cannabis uitgedeeld aan kankerpatienten? Hoe zit het nou precies met die verhalen over cannabisgebruik bij kanker? Wij zochten het voor je uit. 

Geneest cannabis mensen met kanker? 

We zullen maar even met de deur in huis vallen: het is (nog) niet bewezen dat cannabis mensen kan genezen van kanker. Dat betekent niet dat er geen aanwijzingen zijn dat cannabis in de toekomst wél iets kan bijdragen aan de genezing van de ziekte. In laboratoria is namelijk al gezien dat cannabis kankercellen kan doden. Goed nieuws dus!

Het slechte nieuws is dat een laboratorium geen mens is. Er is heel veel meer onderzoek nodig om erachter te komen of cannabis hetzelfde effect heeft op kankercellen in de mens. 

Een ingewikkeld plantje

Als we al 5.000 jaar cannabis inzetten als medicijn en we er nu ook achter zijn dat de plant kankercellen doodt, waarom duren die onderzoeken dan zo lang? Kan dat niet wat sneller? Helaas. Cannabis is een heel ingewikkeld plantje. Veel inhoudsstoffen zijn nog nooit onderzocht op hun mogelijke medicinale werking. Die medicinale werking hangt af van de samenstelling van actieve stoffen die aanwezig zijn op de plakkerige hars in klierharen van de bloemtoppen. Onderzoekers denken dat cannabinoïden en terpenen daarin belangrijke stoffen zijn. 

Cannabinoïden en terpen

Cannabinoïden zijn nergens anders in de natuur te vinden. Er zijn momenteel 100 cannabinoïden bekend, waarvan THC er één is. Terpen komen overal in de natuur voor, zo is het bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel van dennenhars. Terpen zorgen ervoor dat de effecten van cannabinoïden verfijnd worden. Een bepaalde terp kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een bepaalde cannabinoïde beter in het lichaam wordt opgenomen. Omdat er heel veel verschillende soorten terpen en cannabinoïden zijn, kunnen er dus enorm veel combinaties gemaakt worden. 

Nadelen van cannabis vaker onderzocht dan voordelen 

Er zijn al meer dan 10.000 wetenschappelijke artikelen over de werking van cannabis gepubliceerd. Ook worden er nog steeds af en toe nieuwe inhoudsstoffen in de plant ontdekt. De meeste onderzoeken hebben zich in het verleden gericht op de nadelen van cannabis op de gezondheid en niet op de voordelen. Er moet een ware inhaalslag plaatsvinden om de waarheid over de werking van cannabis op kanker boven tafel te halen. 

Wel of geen cannabis gebruiken bij kanker

Uit alle onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, kan al wel geconcludeerd worden dat cannabis zou kunnen helpen bij de bijwerkingen van de behandeling van ziektes als kanker, AIDS en hepatitis C. Het zou de misselijkheid bij chemopatiënten kunnen verlichten en braken kunnen verminderen. Daarnaast kan medicinale wiet bij sommigen eetlust opwekken en de kwaliteit van de slaap verbeteren.

Een jointje is wat anders dan medicinale wiet

Het is niet zo dat je als je iemand kent die een chemokuur ondergaat kunt helpen met een jointje van de plaatselijke coffeeshop. Zo’n joint doet helaas meer kwaad dan goed. Onder andere vanwege de extra toegevoegde tabak. Wie cannabis wil inzetten om de nare bijwerkingen van een chemokuur te verlichten zal daarvoor een recept van de huisarts moeten laten zien bij de apotheek. In de praktijk gebeurt het natuurlijk vaak dat patiënten uit eigen beweging cannabis gebruiken. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker zelf kan bepalen welke hoeveelheid voor hem het beste werkt. ‘Normaal’ gesproken bepaalt de huisarts de dosering. Een speciale inhaler kan overigens helpen bij het inhaleren van de cannabis zonder toevoeging van tabak.  

Meer mensen erkennen de medicinale werking van cannabis

Hoewel het al wel duidelijk is dat cannabis kankercellen kan doden in een laboratoriumsetting is er nog veel meer (klinisch) onderzoek nodig. Meer onderzoek zorgt er mogelijk voor dat de cannabisplant gebruikt wordt als middel tegen kanker. 

Gelukkig wordt er de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar de medicinale kracht van cannabis, in plaats van naar de negatieve effecten van de plant. Het idee van het gebruik van cannabis als medicijn krijgt in de medische wereld steeds meer houvast. En dat betekent dat er steeds meer onderzoek gedaan kan worden. Meer weten? Check de website van het wetenschappelijk informatiecentrum cannabis.

Onze coffeeshop in Amsterdam

Uiteraard hopen we dat je dit artikel in goede gezondheid leest, zodat we je kunnen verwelkomen in onze coffeeshop in Amsterdam. We zijn goed bereikbaar voor wie in Amsterdam, Amstelveen of regio Amsterdam Airport Schiphol woont. Of als je het Amsterdamse Bos of vliegveld Schiphol bezoekt. Wij zijn jouw go-to coffeeshop in Amsterdam. Tot binnenkort!