Je hebt je een dag heerlijk uitgeleefd in de sportschool, maar als je twee dagen later je bed uit komt voel je het meteen: dit wordt zo’n dag waarop de trap aflopen gelijk staat aan het stappen op een legoblokje. Zeker als je niet geregeld sport kan spierpijn je dag flink vergallen. Gelukkig is er cannabis, want ‘het roken van een jointje werkt hartstikke goed tegen spierpijn’. Toch? 

Wie wel eens stoned is geweest zal het gevoel van zware benen en armen herkennen. Dat gevoel wordt veroorzaakt door de stof THC die in cannabis zit. THC verslapt je spieren. Het is dan ook een logische gedachte dat daardoor je spierpijn minder heftig wordt. Maar wat zegt de wetenschap ervan? Veel te weinig wat ons betreft. 

Wat weten we wel en niet over cannabis tegen spierpijn? 

Omdat er door wetenschappers vooral wordt gekeken naar de negatieve effecten van cannabis, zijn er niet veel onderzoeken naar de voordelen ervan. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cannabis op spierpijn wordt helaas vooralsnog door niemand betaalt. Pas de laatste jaren begint dat een beetje te veranderen. Laten we eens kijken naar wat we wel al weten als het gaat over de werking van cannabis op de spieren:

  • Cannabis heeft waarschijnlijk geen enkel effect op spiereiwitsynthese. Dat is het proces wat ervoor zorgt dat eiwitten uit voeding worden omgezet in spierweefsel.
  • Cannabis heeft een ontstekingsremmende eigenschap, dat is zeker. Maar of deze tot in de spieren doorwerkt is onduidelijk.
  • Cannabis kan helpen chronische pijn te verzachten. Dat is bewezen. Spierpijn is ook een soort pijn, weliswaar niet chronisch, maar kleinere studies die gedaan zijn wijzen erop dat cannabis ook bij acute pijn (wat het geval is bij spierpijn) kan verlichten. Het werkt dan op dezelfde manier als wanneer je een aspirine of ibuprofen zou nemen. 

Omdat je door het roken van cannabis de spierpijn dus even kunt verlichten, is het makkelijker om weer aan een nieuwe training te beginnen. In dat opzicht kan cannabis dus helpen als je er een strak fitnesschema op na houdt. 

Soms is het ook handig om mensen eens te vragen naar hun ervaringen. Want wie weten er nou meer van de werking van wiet, de wetenschappers in witte jassen die nog nooit een joint hebben gerookt, of de mensen die daadwerkelijk cannabis gebruiken tegen spierpijn? Uit een enquête gehouden onder patiënten met spier- en beenderpijn (Musculoskeletale pijn) die medicinale cannabis probeerden blijkt dat deelnemers minder last van spierpijn hadden na gebruik van medicinale cannabis. 

Joint, crème of olie: dit werkt het beste tegen spierpijn

In de enquête werd er uitgegaan van medicinale cannabis. Er bestaan ook speciale CBD zalf tegen spierpijn, en je kent natuurlijk wietolie, de normale cannabis die je kunt roken en edibles. Maar welke vorm van cannabis werkt nou het beste tegen spierpijn? Edibles in ieder geval niet. Als je een stuk spacecake eet voel je pas veel later de werking ervan. En tot die tijd zit jij nog steeds met spierpijn. Bovendien zijn en blijven edibles lastig te doseren. 

Je zou de crèmes en gels met hennep erin verwerkt daarom beter kunnen proberen. Je kunt dit makkelijk voor weinig geld online aanschaffen en kwaad kunnen ze sowieso niet. Bij ons kun je terecht voor een good-old joint voor na je workout. Die heeft een veel snellere werking dan edibles. Binnen 10 minuten zou je al wat minder spierpijn moeten voelen. Een paar hijsen zijn voldoende, het is echt niet nodig om knetterstoned te worden. Ook niet zo handig als je met gewichten in de weer moet bij de sportschool. 

Een andere fijne bijkomstigheid van het roken van een joint is dat je er heerlijk van kunt slapen, en dat is weer goed voor het herstel van je spieren. Al met al lijkt het erop dat cannabis niet alleen werkt bij chronische ziektes die pijn veroorzaken, zoals bijvoorbeeld reuma, maar er ook voor zorgt dat de ‘normale’ spierpijn wat minder wordt. Nu maar eens kijken wanneer de wetenschappers dat officieel gaan bevestigen. 

Probeer het zelf eens uit 

Zelf de proef op de som nemen of cannabis roken werkt tegen spierpijn? Bekijk de actuele openingstijden van onze coffeeshop in Amsterdam. We zijn dagelijks geopend.

We hebben maatregelen getroffen in verband met het coronavirus zodat we veilig open kunnen. We zijn goed bereikbaar voor wie in Amsterdam, Amstelveen of regio Schiphol woont of werkt. Plan hier de snelste route naar coffeeshop The Border