Dat cannabis kan helpen bij een scala aan gezondheidsproblemen, van hooikoorts tot kanker en spierpijn, heb je al op ons blog kunnen lezen. Waar we het nog niet over hebben gehad is de verschillende manieren waarop je cannabis kunt gebruiken. Althans, nog niet erg uitgebreid. Je weet uiteraard al dat je cannabis kunt roken en wellicht ben je ook bekend met vapen en edibles, maar ben je ook bekend met microdoseren? We gaan er in deze blogpost dieper op in.   

Cannabis wiet microdoseren tips

Wat is microdoseren?

Microdoseren of microdosing is het nemen van psychedelica in doseringen die veel lager zijn dan de hoeveelheden die nodig zijn voor een trip of een high. In het geval van cannabis betekent dit bijvoorbeeld in plaats van 20 mg slechts 2 mg THC te roken. Het is de bedoeling dat de ervaring van het cannabis roken ‘sub-perceptueel is’. Hiermee bedoelen we dat je niet het gevoel zou moeten hebben dat je hebt gerookt. 

Het doel van microdoseren is dat je wel de voordelen van een psychedelica als cannabis ervaart en tegelijkertijd normaal blijft functioneren. Je wordt dus niet high of stoned. Een microdosering THC kun je gebruiken als ‘prestatieverbeteraar’ bij bijvoorbeeld sporten, als hulpmiddel in emotionele situaties of om je spirituele kant te activeren. Ook wordt microdosering gebruikt als ondersteuning bij lichamelijke en geestelijke ziekten, zoals bijvoorbeeld depressie. 

Tips voor microdoseren

Als je aan de slag gaat met microdoseren dan is het handig om je goed voor te bereiden en te weten waar je aan begint. We geven je 5 tips die je helpen de juiste dosis cannabis te vinden voor jouw specifieke doel. 

  1. Kies de juiste soort cannabis
  2. Begin altijd voorzichtig
  3. Experimenteer
  4. Houd rekening met de situatie
  5. Heb geduld

1. Kies de juiste soort cannabis

Er zijn verschillende cannabissoorten. De ene soort geeft je meer energie en de andere maakt je juist traag, alsof je vastgeplakt zit aan de bank. Je moet dus weten welke soort cannabis je wilt gebruiken, maar ook rekening houden met de kracht ervan. Zo kun je bijvoorbeeld de lichte soorten overdag gebruiken en sterkere soorten in de avonden.   

2. Begin voorzichtig

Voordat je de ideale dosis hebt gevonden ben je hoogstwaarschijnlijk een aantal pogingen verder. Het kost altijd tijd om jouw ideale dosis te vinden, ongeacht de cannabissoort of consumptiemethode. Begin met een lage dosis en bouw het daarna stapje voor stapje op. Merk je dat je stoned of high wordt? Dan is de dosis te hoog en moet je een stapje terug doen.

3. Experimenteer

Naast het vinden van de ideale dosis en de cannabissoort kun je ook experimenteren met verschillende consumptiemethoden. Wil je de cannabis graag roken? Houd er dan rekening mee dat het lastig om om met deze methode heel nauwkeurig te zijn. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten tussen wiettopjes van dezelfde plant. Doseren is een stuk eenvoudiger met olie, capsules of edibles. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een voorraad olie of wietboter* te maken, daarmee minimaliseer je de verschillen aanzienlijk. 

* Een recept voor het maken van wietboter vind je in deze blogpost: Feestelijke hapjes en drankjes vol wiet

4. Houd rekening met de situatie

De hoeveelheid die je nodig hebt is sterk afhankelijk van de situatie. Ga je bijvoorbeeld naar je werk, sporten of ontspannen in de sauna? Zo kan een kleine hoeveelheid voor werk al voldoende zijn en een hogere dosis voor wanneer je afspreekt met vrienden. Het is aan te raden om een dagboek bij te houden. Op die manier kun je ontdekken hoe je reageert op verschillende doseringen in verschillende situaties. 

5. Heb geduld

Bij microdoseren komt een flinke dosis geduld kijken. Zeker wanneer je gewend bent om high of stoned te worden, want dan is het effect snel waarneembaar. Neem na het nemen van een microdosis minimaal 20 minuten de tijd om te kijken of je effecten ervaart. Het gaat dus niet om wachten op die high, maar op andere gewenste effecten, zoals bijvoorbeeld meer rust of energie. Probeer goed naar je lijf te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven hoe je je voelt voor de inname en na 20 minuten. Is er verschil? 

Microdoseren en depressie

Er zijn aanwijzingen dat microsoderen een positief effect hebben bij de behandeling van depressie. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit overlegd met je arts, zodat kan worden uitgesloten dat cannabis een nadelige interactie heeft met jouw specifieke situatie en eventuele medicijnen. In het gunstigste geval kan cannabis een alternatief voor antidepressiva zijn, zonder de bijwerkingen van deze vorm van medicatie. 

Aan het gebruik depressiva kunnen nadelen, zoals lichamelijke bijwerkingen, kleven. Zo kun je last hebben van o.a. misselijkheid, duizeligheid, gewichtstoename en diarree. Gebruik je microdoses cannabis als alternatief dan ervaar je deze bijwerkingen niet. Wel kan het voorkomen dat je andere bijwerkingen ervaart, zoals moeheid of willen bankhangen of slapen. Deze effecten worden door de meeste gebruikers niet als vervelend ervaren. Omdat een te hoge dosis depressie juist kan versterken is het belangrijk om je te houden aan de voor jou geschikte microdosis.

Een microdosis kan een verlichting van je klachten bieden, zonder lichamelijke bijwerkingen. En omdat je er niet stoned of high van wordt kun je ook goed blijven functioneren in je dagelijks leven. 

Bezoek onze coffeeshop in Amsterdam

Wil je aan de slag met microdoseren? Bij onze coffeeshop in Amsterdam ben je verzekerd van kwalitatieve cannabis. Onze medewerkers – die in het bezit zijn van een een officieel budtender-diploma – kunnen je adviseren welke cannabissoort voor jou het meest geschikt is. Je vindt coffeeshop The Border aan de Amstelveenseweg 1160, op de grens van Amsterdam en Amstelveen. Bekijk de actuele openingstijden in verband met de geldende corona maatregelen in Nederland.