Onlangs heeft er een ontzettend belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden in de wereld van cannabis. De Verenigde Naties (VN) heeft cannabis van de lijst IV geschrapt. Dit is een lijst met drugs waar de schadelijkste drugs – zonder medicinale waarde – op staan. Leuk zul je misschien denken, maar wat heb ik eraan dat de medicinale waarde van cannabis nu eindelijk wordt erkend? Nou, heel veel.  

Eindelijk erkenning voor mediwiet 

De beslissing om cannabis van de lijst IV te halen is het resultaat van een stemming. Op basis van drie jaar onderzoek en een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stemde een krappe meerderheid VN-vertegenwoordigers voor het verwijderen van cannabis van de lijst IV. Deze lijst is onderdeel van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961. Dankzij dit besluit staat cannabis nu alleen nog op lijst I. Dat betekent dat het nog steeds als verboden middel wordt gezien, maar dat de medicinale waarde van cannabis nu wel wordt herkend. En dat is een historisch moment. 

En nu, einde cannisverbod?

Hoewel cannabis momenteel nog wel als verboden middel wordt gezien is de verwachting dat het opheffen van het cannabisverbod nu ook niet lang meer kan duren. Nu cannabis wordt gezien als legaal medicijn wordt de noodzaak om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot cannabis ook groter. As we speak hebben meer dan vijftig landen medicinale cannabis programma’s opgezet en dit aantal blijft groeien.  

Ook Nederland moet standpunt herzien

Ook in Nederland gaat deze beslissing impact hebben. Zo zullen instanties als het Zorginstituut hun standpunt moeten herzien nu zowel de VN als de WHO cannabis erkennen als medicijn. Het standpunt van het Zorginstituut dat ‘recente wetenschappelijke publicaties geen aanleiding geven tot een herbeoordeling van medicinale cannabis’ gaat niet langer op. Ze zullen dus een heroverweging moeten maken. En, dat zou zo maar een vergoeding vanuit het basispakket als gevolg kunnen hebben.  

Zodra hier meer over bekend is lees je het uiteraard op het blog van coffeeshop The Border. Of stap bij ons binnen en maak een praatje met onze medewerkers. We zijn deze decembermaand geopend op alle dagen van de week. Bekijk onze actuele openingstijden om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur komt te staan. We hebben de nodige corona maatregelen genomen, zodat je ons veilig kunt bezoeken. We zien je graag in onze coffeeshop in Amsterdam