Heb je betere seks door marihuanagebruik of niet? Er zijn al meerdere studies naar gedaan. En hoewel de ene studie het vermoeden bevestigd dat marihuana van invloed is op je seksleven, bewijst een andere studie weer het tegendeel. 

Er is dus flink wat discussie over het onderwerp gaande. Vooral omdat veel studies simpelweg te kleinschalig zijn om er echt wat zinnigs over te kunnen zeggen. De studies die tot nu toe gedaan zijn gericht op zowel mannen als vrouwen. Maar in juli werden de resultaten van een degelijk onderzoek gepresenteerd waarbij alleen vrouwen onderzocht worden. En wat blijkt? De hoeveelheid marihuana die een vrouw gebruikt hangt samen met verbeterde seksuele functies, oftewel: betere seks! 

Het onderzoek

Het onderzoek werd online uitgevoerd tussen 20 oktober 2019 en 12 maart 2020. En heeft de titel: Assessment of the Association of Cannabis on Female Sexual Function With the Female Sexual Function Index. 

In totaal deden 452 vrouwen mee aan het onderzoek, dat alleen in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. De meeste dames (54,7%) hadden een leeftijd van tussen de 30-49 jaar. 72.8% van de vrouwen gaf aan meer dan 6 keer per week cannabis te hebben gebruikt in de laatste vier weken. De meeste van hen deden dit in de vorm van het roken van een joint. 

Het eerste deel van het onderzoek werd gebruikt om onder meer demografische informatie te verzamelen. Men keek ook naar de medische geschiedenis van participanten en gewoonten in druggebruik. Vrouwen werden na het aanvinken van hun sekse doorgeleid naar de FSFI (Female Sexual Function Index). Dit is een index die bestaat uit 19 onderdelen, en is speciaal ontwikkelt om te kijken naar seksuele functies van vrouwen in de afgelopen 4 weken. 

Zes verschillende seksuele functies 

In het onderzoek keek men naar zes verschillende seksuele functies: lust, opwinding, vochtigheid, orgasme, seksuele voldoening en pijn. De vrouwen konden in elk segment scores aangeven van 0 tot en met 5. Hoe hoger de FSFI score, hoe beter iemand seksueel functioneert. Het onderzoek werd zo ontworpen dat alleen vrouwen die seksueel actief zijn konden meedoen. Een Nederlandse vragenlijst vind je hier.

De resultaten: meer lust, opwinding, orgasmes en seksuele voldoening

Uit het onderzoek blijft dat naarmate iemand marihuana heeft gebruikt in de afgelopen 4 maanden, de FSFI score hoger uitvalt. De gemiddelde score bij dames die meer dan drie keer per week wiet gebruikten is 28,9 tegenover 26.7 bij de dames die minder dan drie keer per week marihuana gebruikten. Elke ‘stap’ extra in het gebruik van cannabis per week zorgde voor een afname van seksuele disfunctionaliteit van 21% bij de dames. 

“Hoewel de stijging van de index scores klein is (en in sommige gevallen te laag om klinisch significant te zijn) wordt stijgend cannabisgebruik in verband gebracht met meer lust, opwinding, orgasmes en seksuele voldoening en betere FSFI scores in totaal, in vergelijken met minder frequente gebruikers”. Zeggen de wetenschappers. 

Waarom hebben dames betere seks door marihuanagebruik?

Hoe het precies komt dat vrouwen die vaker cannabis gebruiken geiler, natter en meer tevreden zijn dan andere dames is niet bekend, vooral omdat er nog zo weinig studie naar gedaan is. Het kan zijn dat bepaalde stoffen die je in cannabis vindt, correleren met je seksualiteit, net zoals er bepaalde lichaamseigen stoffen zijn die dat doen. 

Verder gaf  81% van de ondervraagden aan cannabis te roken om te relaxen, 74.1% om stress te verminderen en 73.9% om beter te slapen. Allemaal zaken die er sowieso voor zorgen dat je seksleven verbetert. ‘Bovendien’, zeggen de onderzoekers, ‘kan THC ervoor zorgen dat je tijd anders ervaart, waardoor het gevoel van seksueel genot langer kan lijken’. Ook de cannabinoïde-receptor CB1 lijkt van invloed te zijn op het seksuele functioneren. Vrouwen hebben dus betere seks door marihuanagebruik

Boost je seksleven

Het onderzoek werd in juli gepubliceerd in het vakblad ‘Sexual Medicine’. Je kunt het onderzoek uitgebreid doorlezen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de proef op de som nemen. Bekijk de actuele openingstijden van onze coffeeshop in Amsterdam (en vlakbij Amstelveen). We zijn dagelijks geopend.

We hebben maatregelen getroffen in verband met het coronavirus zodat we veilig open kunnen en jij je producten kunt halen om te kijken of je seksleven er een flinke boost van krijgt. Onze coffeeshop is goed bereikbaar voor wie in Amsterdam, Amstelveen of regio Schiphol woont of werkt. Plan hier de snelste route naar coffeeshop The Border.