Thailand is het eerste land in Azië dat marihuana legaliseert voor medisch gebruik. Thailand handhaafde voorheen strenge wetten met betrekking tot drugsgebruik. Hier lijkt nu verandering in te komen. Thailand volgt hiermee het voorbeeld van landen waar medische marihuana al legaal is gemaakt, waaronder Australië, Israël, Duitsland, Canada en 30 staten binnen de VS. Benieuwd wat er nu precies is veranderd in Thailand? En of je nu in Thailand een coffeeshop zoals The Border – de leukste coffeeshop van Amsterdam – kunt vinden? Lees het hier.

Voorgaande situatie drugsgebruik

Het legaliseren van marihuana is een grote stap in een land dat normaliter streng optreedt tegen drugsgebruik. Alle aanrakingen met drugs waren voorheen illegaal en dus strafbaar, voornamelijk tegen het handelen in drugs werd snel opgetreden. Word je hier in Thailand van beschuldigd, dan kun je je levenslang in een Thaise gevangenis doorbrengen, of zelfs de doodstraf krijgen. 

Recent hebben er echter een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden die de omgang met marihuana in bepaalde gevallen legaliseert.

Recente ontwikkelingen

Recent zijn er aanpassingen gedaan wat betreft de wet voor het groeien, verkopen en de consumptie van cannabis in Thailand. De nieuwe aanpassing in de wet die op 8 februari 2022 in gang is gezet, houdt in dat cannabis en hennep niet meer worden erkend als verdovende middelen. Dit houdt in dat deze worden gezien als reguliere planten die je gewoon thuis mag groeien. De cannabis mag vervolgens ook worden verkocht.

Een uitzondering hierop is cannabis met een THC waarde van meer dan 0,2%. Dit blijft zoals voorheen illegaal. Dit is ook de reden dat de consumptie voornamelijk voor medicinale doeleinden zal worden gebruikt. De high die je van marihuana met een een THC waarde van minder dan 0,2% ervaart, is bijna niet merkbaar in vergelijking tot de marihuana die je in de coffeeshop Amsterdam koopt. Bij de coffeeshop in de buurt liggen de THC waarden gemiddeld op zo’n 10-20%.

Hoewel de wet voor het gebruik van marihuana in Thailand al is geaccepteerd, gaan er nog 4 maanden overheen totdat deze wet geïmplementeerd is. Na 4 maanden mag marihuana dus legaal worden gebruikt en verkocht, mits het aan de voorwaarden voldoet en de juiste vergunningen zijn aangevraagd en toegekend.

Waarom medisch gebruik?

Cannabis wordt al jaren gebruikt voor medische doeleinden. Het kan vele positieve voordelen hebben voor mensen die kampen met een ernstig ziektebeeld. Zo wordt vaak gezien dat iemand met een ziekte als kanker beter kan slapen door cannabisproducten in te nemen.

Belangrijk om te weten is dat cannabis en afgeleide producten iemand niet kan genezen van een ziekte. Wel kan cannabis helpen de symptomen te verlichten. Medische cannabis is altijd cannabis met een lage THC waarde. ‘High’ worden is dan ook niet het gewenste effect van medische cannabis. De andere effecten van de cannabis zijn echter wel gewenst en kunnen helpen bij pijnbestrijding, minderen van angstige symptomen, en het opwekken van eetlust.

Cannabis en de thaise economie

Het legaliseren van marihuana en cannabis in Thailand heeft echter niet alleen positieve effecten op het lichamelijke en geestelijke welzijn van de bevolking. Ook de Thaise economie wordt hier positief door beïnvloed.

De cannabismarkt wereldwijd is groot. De schatting is dat deze markt wel 55 biljoen waard zal zijn in 2025. Thailand wil de kans om hier ook van te profiteren niet zomaar laten lopen. 

Toch wil de Thaise regering rekening houden met de nadelen van het legaliseren van de drug. In een land met minimale middelen en hevige corruptie, is het onderscheid tussen medisch en recreationeel gebruik niet gemakkelijk te onderscheiden.

Doorpraten over de legalisering van cannabis?

Je bent van harte welkom in onze coffeeshop in Amsterdam. Je vindt ons op de grens tussen Amsterdam en Amstelveen. We zijn dagelijks geopend. De actuele openingstijden van coffeeshop The Border vind je hier. Tot snel!