Niets is zo teleurstellend als bij thuiskomst op te merken dat de wiet die jij zojuist gekocht hebt, van een niet al te beste kwaliteit is. Maar wees gerust, dit hoeft jou geen tweede keer te gebeuren. Wist jij namelijk dat je in 5 stappen zelf eenvoudig goede wiet kunt herkennen door gebruik te maken van je zintuigen?

Ps. Bij Coffeeshop The Border Amsterdam verkopen we enkel kwalitatieve wiet. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar ben je in een andere stad of op vakantie? Dan is deze informatie uiterst waardevol.

Stap 1: Ruik aan de wiet

Goed gekweekte cannabis kun je namelijk allereerst herkennen aan de herkenbare penetrante geur van wiet. Over het algemeen geldt: hoe sterker de wiet ruikt, des te beter de kwaliteit daarvan is. Wees daarom niet bang om eerst eens het zakje wiet te openen en eraan te ruiken.

Herken je direct de licht zoete, fruitige, zure of zelfs citrusachtige aroma´s? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een kwalitatief goed product.

Vind je het lastig om een geur te herkennen of ruikt de wiet meer naar gras of hooi, dan kun je deze wiet beter niet kopen. In dat geval heb je te maken met beschimmelde wiet die men niet goed heeft laten drogen, of cannabis die niet op de juiste manier geoogst is.

Stap 2: Groene kleur en toprot herkennen

Hoe ziet goede wiet eruit? Nadat je de wiet hebt besnuffeld, is het tijd om de toppen eens te bekijken. Goede wiet kun je namelijk herkennen aan de kleuren van de toppen.

Hebben de toppen een mooie groene kleur, dan heb je te maken met wiet dat goed gekweekt is. Dit is de kleur waarnaar jij op zoek bent.

Zitten er in de toppen meer bruine, gele, of rode tinten? Dan heb je te maken met oude wiet, of wiet waar toprot in zit. Deze toprot wiet kun je beter niet kopen.

Stap 3: Luchtige of compacte structuur

Na het bekijken van de kleur van de toppen, ga je de structuur van de wiet bekijken. Heb je gekozen voor een indica wietsoort, dan hoort deze zoveel mogelijk dichte en compacte toppen te hebben. Heeft de wiet luchtige toppen, dan is dit vaak een tekenen dat de wiet niet goed gekweekt is.

Kies je voor een sativa wietsoort, dan zullen de toppen wat luchtiger zijn. Zolang deze wel vrij opeen gepakt zijn, heb je te maken met een prima product. 

De structuur van de wiet wordt ook bepaald door het vochtgehalte. Je wilt dat de wiet crunchy aanvoelt en makkelijk te verkruimelen is. Voelt de wiet vochtig, dan kun je te maken hebben met beschimmelde cannabis. Voelt de wiet te droog aan en is deze makkelijk tot poeder te verkruimelen, ook dit is geen goed teken.

Stap 4: Zie jij trichomen?

De meest betrouwbare manier om goede wiet te herkennen is door de toppen op trichomen te controleren. Goed gekweekte wiet zit namelijk vol met trichomen die een melkachtige kleur hebben. Trichomen zijn de harskliertjes op de vrouwelijke toppen die verantwoordelijk zijn voor de productie van hars en cannabinoïden.

Wanneer er voldoende trichomen op de toppen zitten, betekent dit dat de wiet voldoende de tijd heeft gekregen om de werkzame stoffen die jij graag in jouw wiet wilt hebben, zoals THC gehalte en CBD gehalte, optimaal te ontwikkelen. Trichomen zijn niet makkelijk met het blote oog waar te nemen, maar met een vergrootglas kun je de trichomen op jouw wiet goed herkennen.

Stap 5: Tijd voor een joint

Is de wiet de geur- en kijk testen goed doorgekomen dan heb je naar alle waarschijnlijkheid te maken met een kwalitatief goed product en ben je toe aan de laatste test. Het draaien van een joint en het roken van de door jou geteste wiet. Alleen door de wiet te roken, achterhaal je of jij een goede wiet hebt herkend.

Let bij de rooktest op de smaak van de joint. Jouw joint hoort een kruidige of koffie-achtige smaak te hebben wanneer jij een indica wietsoort hebt gekocht. Heb je gekozen voor een sativa dan zal deze een meer zure citrusachtige smaak moeten hebben. Proef je een muffe grasachtige smaak, dan heb je te maken met wiet dat niet goed gedroogd of te vers is, en is het raadzaam betere wiet aan te schaffen.

Voorbeelden van slechte wiet

Heb je de bovenstaande 5 stappen uitgevoerd? Dan heb je misschien al een idee of je met goede of slechte wiet te maken hebt. Maar wanneer je voor het eerst bij een nieuwe aanbieder cannabis aanschaft, is het belangrijk slechte wiet in een oogopslag te herkennen.

Slechte wiet kan zich in verschillende vormen voordoen. Zo kun je te maken hebben met cannabis die de volgende kenmerken vertoont:

  • Bruine kleur
  • Kruimelig en droog
  • Zichtbare schimmels of zaden, ook wel toprot genoemd
  • Muffe geur
  • Minder sterke effecten

De kennis rond deze kenmerken is niet alleen belangrijk bij het kopen van wiet, maar ook voor het checken van jouw eigen wiet. Misschien ben je op vakantie geweest, of ben je vergeten dat je nog wat wiet in je jaszak had zitten. Als je niet precies weet hoe oud de wiet is kun je de cannabis controleren op de bovenstaande kenmerken. Leer hier meer over het verlengen van de houdbaarheid  van jouw wiet.

Kwalitatieve wiet koop je bij Coffeeshop The Border in Amsterdam

Lukt het jou nog niet helemaal om goede wiet te herkennen, loop dan eens onze coffeeshop in Amsterdam binnen om een aantal soorten wiet te bekijken. Onze medewerkers helpen jou graag bij het uitzoeken van wiet die  niet alleen goed ruikt en er mooi uitziet, maar dat ook de rooktest zal doorstaan. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 01.00 uur (maar let op: dit kan weer veranderen). Zien we jou binnenkort in onze coffeeshop?