Wiet is een natuurlijk product en daarmee niet onbeperkt houdbaar. Dat betekent dat ook de THC in wiet een houdbaarheidsdatum heeft. Maar hoe lang is jouw wiet nou precies houdbaar? Bewaar je de toppen en concentraten goed, dan kunnen deze een aanzienlijke tijd meegaan. De effecten van de THC en de smaak nemen naarmate de tijd verstrijkt wel steeds verder af. Lees hierna hoe lang jij jouw wiet het beste kunt bewaren en hoe jij de houdbaarheid kunt verlengen.

Houdbaarheidsdatum van wiet

Jij hebt je ongetwijfeld wel eens afgevraagd of de houdbaarheid van een zakje wiet dat je ergens teruggevonden hebt inmiddels is verlopen. Ziet de inhoud van het zakje er alleen wat bruin of kruimelig uit? Dan kun je van deze wiet gewoon nog een jointje draaien om te roken. Houd er dan wel rekening mee dat de smaak of de high niet meer helemaal hetzelfde zal zijn als toen je het zakje net hebt gekocht.

Afbraak van THC verloopt geleidelijk

Zowel de wiet toppen als de concentraten nemen in kwaliteit af naarmate de tijd verstrijkt. Maar hoe lang jouw wiet nog bruikbaar is, hangt van een aantal factoren af. Voor het behoud van de cannabinoïden in de wiet is het namelijk erg belangrijk dat je de toppen op een juiste manier bewaart. Is jouw wiet in aanraking met vocht geweest en heeft het een jaar gelegen? Dan kun je ervan uitgaan dat de houdbaarheidsdatum is verlopen. Maar heb jij het product op een koele en donkere plek hebt bewaard, dan kunnen de trichomen nog voldoende THC bevatten. Het zou dan de  moeite waard zijn om deze wiet nog te roken.

Bewaar jij jouw wiet op de juiste manier, dan verloopt de afbraak van THC zeer geleidelijk. Over het algemeen kan gezegd worden dat er na één jaar 16% minder THC in jouw wiet zit. Na twee jaar is dit al met 26% afgenomen. Na drie jaar is dit opgelopen tot een afname van maar liefst 34% en na vier jaar bevat jouw wiet wel 41% minder THC dan toen je dit in een coffeeshop kocht. Wiet is dus niet onbeperkt houdbaar, maar het is wel redelijk lang houdbaar mits je het op de juiste wijze bewaard.

Hoe lang is wiet houdbaar? Herken het zo!

Gelukkig kun je bij wiet goed herkennen of je het al dan niet nog kan gebruiken. Toppen die al wat ouder zijn gaan er meestal wat minder vol uitzien, krijgen een bruine kleur en worden wat droger zodat ze wat gaan verkruimelen. Dit is een natuurlijk proces en maakt de wiet niet onbruikbaar. Deze wiet kun jij gewoon nog roken. Merk jij op dat de toppen zijn gaan schimmelen, dat ze vochtig zijn of dat ze een zwarte kleur hebben gekregen? Dan is jouw wiet onbruikbaar geworden en doe je er verstandig aan om deze wiet zo snel mogelijk weg te gooien.

Ook de geur van wiet kan jou iets vertellen over de bruikbaarheid ervan. Na verloop van tijd zal de wiet minder sterk gaan ruiken, maar blijft het wel gewoon nog bruikbaar. Op het moment dat de wiet een andere ongebruikelijke geur heeft ontwikkeld, dan betekent dit dat het product is aangetast en niet langer bruikbaar is.

Wanneer je wiet rookt dat wat minder krachtig is geworden, dan krijg je hier geen last van. Het enige dat zal opvallen is dat het high effect minder sterk is dan dat je gewend bent. Daarom kun je deze wiet gewoon nog gebruiken. Zeker wanneer je behoefte hebt aan een ontspannende high. Is je wiet echter beschimmeld of op een andere manier manier aangetast? Dan kun je er ziek van worden wanneer je besluit om dit toch te roken. Gooi deze toppen daarom altijd weg en neem geen enkel risico.

Houdbaarheid van wax

Net als de toppen zijn THC-concentraten ook beperkt houdbaar. Dabs en wax zijn zelfs minder lang houdbaar dan wiet toppen. Over het algemeen zijn concentraten zo’n 6 to 8 maanden houdbaar. Gedurende deze periode behouden de concentraten de kwaliteit die je gewend bent. Na 8 maanden begint de houdbaarheid af te nemen. Deze afbraak betekent niet meteen dat je de concentraten niet meer kunt roken.

Bij concentraten heb je met nucleatie te maken. Nucleatie is het proces waarbij een stof kristalliseert. Na nucleatie van cannabis concentraten gaan deze er suikerachtig uitzien. Deze concentraten op zichzelf zijn na nucleatie nog steeds bruikbaar. De lipiden die gebruikt worden voor het maken van concentraten daarentegen kunnen na nucleatie wel schadelijk zijn om te roken. De opeenhoping van deze lipiden kunnen bij inademing gevaarlijk zijn. Op het moment dat je deze witte kristallen opmerkt op het concentraat, kun je dit product beter niet meer gebruiken. Het inhaleren van deze gekristalliseerde lipiden kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Zo bewaar jij het beste jouw wiet

Wil jij jouw wiet zo goed mogelijk bewaren zodat  de kwaliteit van het product langer gewaarborgd is? Daarom kun je de wiet het beste bewaren in luchtdichte, niet doorzichtige potten of bakjes. Zet deze op een koele plek neer zodat de toppen hun kracht behouden en zo langer meegaan. Daarnaast voorkom je op deze manier ook dat de toppen gaan beschimmelen en jij het wiet moet weggooien.

Uitharden van wiet toppen

Er zijn manieren om het uitharden van je wiet te verbeteren waarmee het ook langer houdbaar wordt. Bij het uitharden van wiet gaat het erom dat je het zodanig droogt, dat je optimaal profiteert van het terpenen profiel. Je krijgt dan een optimale concentratie van THC of CBD. Dit doe je het beste door de wiet enkele dagen tot weken gecontroleerd in de open lucht te laten drogen en de toppen daarna verder te laten uitharden in een afgesloten pot luchtdichte pot.

Winterisering van concentraten

Ook concentraten kun je het beste bewaren in luchtdichte, niet doorzichtige potten of bakjes. Maar zelfs wanneer je concentraten op de juiste wijze bewaart, kun je processen zoals nucleatie niet voorkomen. Wel zorg je er zo voor dat dit proces langer uitblijft. Wil je de levensduur van jouw concentraten verlengen dan zou je winterisering van de concentraten kunnen overwegen. Dit is een proces waarbij je was en lipiden uit een concentraat haalt. Hiermee vertraag je het proces van nucleatie en blijft jouw concentraat dus langer bruikbaar.

Wil jij meer weten over het bewaren van jouw wiet toppen of concentraten? Onze medewerkers leggen jou natuurlijk graag uit hoe jij de levensduur van jouw producten kunt verlengen. Zo kun jij nog langer genieten van jouw favoriete cannabis soorten die verkrijgbaar zijn in onze coffeeshop in Amsterdam. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 00.00 uur (maar let op: dit kan weer veranderen). Zien we jou binnenkort?