Wanneer je bij een coffeeshop naar binnen loopt kun je kiezen uit talloze soorten wiet of hasj. Elke soort wiet, afkomstig van een specifieke hennepplant, heeft zijn eigen effect, geur, kleur, en smaak. Het cannabis assortiment kan voor iemand die niet bekend is met de wietsoorten overweldigend zijn. Je weet immers niet welke wiet het beste bij jou past.

Elke hennepplant bevat stofjes die het effect van de cannabis determineren. Doordat wietplanten eindeloos zijn gekruist, zijn er talloze wietsoorten ontstaan die allen hun eigen eigenschappen hebben.

Lees hier wat de meest voorkomende wietsoorten in Nederland zijn en welk effect zij hebben. Zo ga je voorbereid naar de coffeeshop!

Talloze wietsoorten zijn ontstaan door kruisingen.

Soorten hennepplanten

Alle soorten cannabis zijn afgeleid van deze drie hennepplanten. Deze hennepplanten vormen de basis voor de gehele cannabis industrie. In de Nederlandse coffeeshops vind je voornamelijk kruisingen tussen indica en sativa planten

De drie hennepplanten zijn:

  • Indica. Indica bevat zowel THC en CBD. Het is een plant  die snel groeit en keer op keer een grote oogst oplevert. Door het aanzienlijke gehalte CBD wordt het effect van de THC sterk verminderd.
  • Sativa. De Sativa plant wordt gekenmerkt door dunne bladeren en heeft een hoog THC gehalte in vergelijking tot de Indica. Deze plant biedt een kleinere oogst, maar de wiet die hiervan afkomstig is is vaak duurder in verband met de hoge concentratie THC.
  • Ruderalis. Ruderalis is een plant die in veel mindere mate wordt gebruikt. Deze plant bevat amper THC en biedt dus geen psychoactieve werking.

Talloze soorten wiet

Inmiddels zijn er uit de hennepplanten veel soorten wiet ontstaan die genetica bevatten van verschillende planten. In de coffeeshop kun je dan ook verschillende soorten cannabis vinden.

Het nadeel is wel dat bij iedere coffeeshop dezelfde soort cannabis weer een andere naam kan hebben. Het wordt dan een uitdaging om de soorten uit elkaar te houden.

Kijk je echter naar de meest populaire soorten wiet in Nederland, dan zijn de verschillende soorten eigenlijk wel te overzien.

In Nederland kun je in de coffeeshops de onderstaande soorten wiet vinden.

Je kunt wietsoorten onderscheiden op kleur, geur, en smaak.

Amnesia

Misschien wel een van de meest populaire wietsoorten binnen Nederland. Dit is een sterke wietsoort met een hoog THC gehalte. Hoewel het lang duurt om de plant te groeien, heeft deze een sterk effect. De naam zegt het immers al: Amnesia zorgt ervoor dat je aan geheugenverlies lijdt. Je kunt je na de high niet alles meer herinneren van de afgelopen uren.

Binnen deze dure wietsoort categorie zijn alweer meerdere subcategorieën gevormd die allemaal een aangepast effect hebben. Een voorbeeld van een Amnesia soort is Amnesia Haze.

Haze

Haze is ook erg geliefd onder de cannabisgebruikers. Deze soort wiet is voornamelijk afkomstig uit de sativa plant. Haze heeft dan ook, zoals de Sativa een hoog THC gehalte.

Net als de sativa plant heeft de Haze kruising vaak toppen die ver uit elkaar staan. De planten groeien bovendien hoog de lucht in.

Naast het cerebrale, psychoactieve effect dat door haze wordt veroorzaakt, is de bekendste eigenschap van deze cannabissoort zonder twijfel de geur en smaak. De smaak is zo bekend dat deze onder blowers de haze-smaak wordt genoemd. Deze is vaak zoet en ietwat kruidig.

Een zuurdere smaak is ook mogelijk, zoals bij de Lemon Haze variant. Andere Haze soorten zijn Silver Haze en Purple Haze.

De effecten van wietsoorten verschillen per kruising.

Blauwe/Paarse wietsoort

De blauwe en paarse wietsoort is, zoals je al kunt raden, van een donkerdere kleur. De blauw/paarse kleur ontstaat door bepaalde verbindingen die bij lagere temperaturen worden geactiveerd. Deze zorgen ervoor dat de planten een blauwe kleur krijgen in plaats van de groene kleur die je van wiet gewend bent. Een voorbeeld van de blauwe wietsoort is de Blueberry.

Cheese 

Deze wietsoort, die is ontstaan in het verenigd Koninkrijk heeft zijn naam te danken aan de sterke geur die lijkt op de geur van cheddar kaas. De rijke zoete nasmaak is ook erg kenmerkend voor deze wietsoort, die overigens erg makkelijk te kweken is.

De cheese wietsoort bevat voornamelijk indica genetica. Deze wietsoort biedt dus een mindere high dan soorten met een hoog percentage sativa. Deze soort zorgt ervoor dat je op de bank wilt blijven hangen, terwijl het een euforisch gevoel teweeg brengt.

Power plant 

De Power Plant, of PP, is ook een van de bekendste wietsoorten in Nederland. Deze wiet is afkomstig van de sativa plant en heeft een hoog THC gehalte. Dit zorgt dan ook voor een intense cerebrale high.

De plant is makkelijk te kweken en heeft niet veel onderhoud nodig, ideaal voor een beginner. De plant bloeit snel en levert vaak grote oogsten op.

De smaak wordt beschreven als een houtachtige of aardse smaak. 

In coffeshops kun je Amnesia, Haze, White Widow en nog veel meer wietsoorten kopen.

Northern Lights

Northern Lights is een wietsoort die voornamelijk uit Indica genetica bestaat. Het is dan ook niet verrassend dat deze wiet een populaire keuze is voor medicinaal gebruik. Deze wordt bijvoorbeeld toegepast bij chronische pijn of stress.

De wiet heeft een kruidige smaak wanneer deze gerookt wordt, en zorgt ervoor dat iemand zich vrolijk en ontspannen voelt.

White Widow

De White Widow is misschien wel een van de bekendste wietsoorten ter wereld. Deze soort is ontstaan door kruisingen van sativa planten van India en Brazilië. White Widow wordt al sinds de jaren 90 in Nederland verkocht, en is dan ook een echte klassieker.

De smaak is fruitig en licht. Let wel op, van deze wietsoort kun je hevig stoned worden waardoor je het liefste op de bank blijft hangen.

Benieuwd welke wietsoort bij jou past? 

Wil jij meer weten over de verschillende soorten wiet, en ben je benieuwd welke wiet jij het beste kunt roken? Kom dan gerust langs bij Coffeeshop The Border. We praten graag met je verder!