Kun je afvallen door wiet? Men denkt over het algemeen af te vallen van wietgebruik, maar hoe zit het dan met de vreetkick waar cannabis om bekend staat?

Wij bij The Border hebben het voor je uitgezocht. Lees hier meer over de invloed van cannabis op lichaamsgewicht.

De vreetkick

Als je wel eens hebt geblowd weet je dat je hierdoor soms een vreetkick kunt krijgen. Deze eetbuien worden ook wel de munchies genoemd, en wordt in talloze films op een komische wijze beschreven. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat je door cannabis soms zin kan krijgen om veel te snacken?

Cannabis kan het honger systeem stimuleren waardoor een gevoel van honger wordt gecreëerd. Dit vindt plaats in de hypothalamus. Hier worden bepaalde receptoren geactiveerd waardoor je zin krijgt in eten. Dit vindt meestal plaats binnen een uur na blowen. Maar hoe kan het dan dat cannabis ook kan leiden tot gewichtsverlies?

Afvallen, weegschaal
Afvallen door wiet

Cannabis en gewichtsverlies

Hoewel men een vreetkick kan krijgen van cannabis, zijn er bepaalde karakteristieken van de softdrug die kunnen leiden tot gewichtsverlies. Verschillende onderzoeken hebben dit aangetoond. 

Een voorbeeld hiervan is een onderzoek uit 2011 waarmee is bevestigd dat iemand die geen cannabis gebruikt een hogere kans heeft op het ontwikkelen van obesitas dan iemand die wel cannabis gebruikt. 

Een ander onderzoek toont aan dat wiet gebruikers minder buikvet hebben in vergelijking tot mensen die geen wiet gebruiken. Ook blijken zij een lagere cholesterol waarde te hebben.

Hoewel deze onderzoeken geen causaal verband weergeven, wordt door de huidige correlaties beweerd dat cannabisgebruik op 2 manieren bijdraagt aan afvallen:

2 manieren waarop cannabis invloed heeft op gewichtsverlies

Versnellen spijsvertering 

Cannabis lijkt invloed te hebben op de spijsvertering. Dit komt doordat wiet stoffen bevat die de spijsvertering kunnen versnellen. De vetten die worden opgeslagen, bijvoorbeeld als gevolg van het eten van een overschot aan suikers, worden sneller verbrand.

Dit lijkt voornamelijk te komen door de stof tetrahydrocannabinol (THC). Een onderzoek is uitgevoerd met muizen. Hieruit bleek dat de muizen met overgewicht afvielen wanneer zij een dosis THC toegediend kregen. Andere onderzoeken die zijn uitgevoerd met andere variabelen beamen deze bevinding.

Maar hoe beïnvloedt THC de snelheid van de spijsvertering? THC lijkt het parasympathische zenuwstelsel te activeren waardoor er meer bloed langs spijsverteringsorganen stroomt en de stofwisseling versnelt.

Ook wordt gedacht dat THC de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal heen vertraagt. Deze factoren kunnen leiden tot een afname in gewicht.

Beloningsysteem doorbreken

Jouw lichaam heeft een beloningsysteem. Door dit systeem voel jij je goed na het sporten, of na het eten van iets lekkers. Dit komt doordat de hersenen signaleren om dopamine af te geven.

Wanneer je iets eet, zoals een koekje, komt er dus dopamine vrij. Deze dopamine wordt echter maar een korte tijd afgegeven en is snel weer uitgewerkt. Het geluksgevoel verdwijnt weer. Om je opnieuw goed te voelen ben je dan snel geneigd om nog een koekje te eten. Dit kan natuurlijk leiden tot een toename in gewicht. Cannabis kan dit echter tegengaan.

Tetrahydrocannabivarin (THCV) is een cannabinoid dat vergelijkbaar is met THC. De chemische structuur is nagenoeg identiek en het heeft dan ook een vergelijkbare werking. THCV heeft de mogelijkheid het beloningsysteem te doorbreken. Dit doet THC door de afgifte van dopamine te blokkeren. De vicieuze cirkel waar je in terecht kunt komen wordt dus als het ware doorbroken. De snack geeft je niet het goede gevoel, waardoor je minder snel naar een tweede snack grijpt. Er wordt gedacht dat dit mechanisme significant bijdraagt aan gewichtsverlies bij cannabisgebruik. Benieuwd welke voordelen wiet nog meer heeft? Klik dan hier.

Cannabis plant
Cannabis kan zorgen voor gewichtsverlies.

Meer onderzoek nodig

Hoewel er veel correlaties, en mogelijke oorzaken zijn gevonden wat betreft gewichtsverlies bij het gebruik van wiet, is er meer onderzoek nodig om een causaal verband aan te tonen.

Alleen zo kan worden bewezen dat het afvallen is toe te schrijven aan de cannabis, en bijvoorbeeld niet een andere oorzaak heeft, zoals de tabak en nicotine waar cannabis vaak mee vermengd wordt.

Meer weten over afvallen door wiet?

Wil jij verder praten over wiet en afvallen? Of wil jij jouw eigen ervaring delen? Kom dan eens langs bij The Border, de beste coffeeshop van Amsterdam aan de rand van het Amsterdamse Bos.