Veteraan vecht tegen stopzetting vergoeding medicinale cannabis
De Veteranenombudsman ontving een klacht over de stopzetting van de vergoeding van medicinale cannabis voor veteranen. Dat blijkt uit een brief van de Veteranenombudsman aan Minister van Defensie Ank Bijleveldt-Schouten. Lezen we dat goed? Wordt medicinale cannabis voor veteranen niet meer vergoed?
Inderdaad. Al in 2017 werd de vergoeding voor medicinale cannabis uit de basisverzekering van ‘de gewone Nederlander’ gehaald. In 2018 kon die vergoeding ook niet meer uit de aanvullende verzekering komen. Om de overgang voor veteranen wat makkelijker te maken, is voor deze groep de vergoeding later stopgezet. Op 1 januari 2020.
Medicinale cannabis 15 keer voorgeschreven aan veteranen
Daar zit je dan als veteraan met fysieke of psychische problemen. Het enige middel waar je zo’n beetje rustig van wordt en waardoor je pijn wordt verzacht, wordt niet meer vergoed. En dat na alles wat je hebt meegemaakt bij het dienen van je land.
Dat is waarom de veteraan uit de brief de ombudsman (Reinier van Zutphen) inschakelde. Want de veteraan heeft baat bij medicinale wiet, en hij is niet de enige. In de afgelopen vijf jaar maakten acht veteranen gebruik van de vergoeding van het APB (het veteranenloket) voor het gebruik van medicinale cannabis. Het hoofd Militair Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ), schrijft sinds twee jaar medicinale cannabis voor aan veteranen met complexe PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Vijftien veteranen bezoeken de cannabis poli en krijgen medicinale wiet voorgeschreven.
Wat kan medicinale cannabis voor veteranen betekenen?
De ombudsman deed na de klacht persoonlijk navraag bij het hoofd Militair Geestelijke Gezondheidszorg. Het blijkt dat prof. dr. kol. Eric Vermetten het middel vooral voorschrijft aan veteranen met slaapproblemen. De veteraan die de klacht bij de ombudsman neerlegde, gebruikt het middel in verband met de klachten die hij aan een dienstongeval overhield. In de documentaire Mile Marker, waar we al eerder over schreven, praten Amerikaanse veteranen over de effecten van medicinale cannabis op hun leven. Ook in dat land wordt er dus volop geëxperimenteerd met het middel.
Lopende onderzoeken in Nederland
De stopzetting van de vergoeding in Nederland is gebaseerd op Amerikaans onderzoek uit tet Journal of the American Medical Association (JAMA). Daarin staat dat de werking van cannabis niet wetenschappelijk aangetoond is. Blijkbaar is het voor ons land niet zo van belang dat er nog Nederlandse onderzoeken lopen. As we speak zijn er onderzoeken gaande naar de werking en effecten van het gebruik van medicinale cannabis. Dit gebeurt op de Universiteiten Leiden en Utrecht. De ombudsman vraagt de minister dan ook in ieder geval de medicinale cannabis voor veteranen te vergoeden. In ieder geval totdat de uitslagen van die onderzoeken bekend zijn. Hij noemt het besluit tot stopzetting onvoldoende gemotiveerd.
Dat klinkt allemaal redelijk in het voordeel van de veteranen. Toch is er ook kritiek op het vergoeden van medicinale cannabis aan (alleen) veteranen. Cannabisonderzoeker Arno Hazenkamp erkent de positieve uitwerking van medicinale cannabis maar hij vindt dat de onderzoeken niet als basis kunnen dienen voor nieuwe wetgeving. Helaas.
Heeft de brief geholpen?
De brief van de ombudsman aan de minister heeft de deur voor de vergoeding van medicinale cannabis weer op een kier gezet voor veteranen. Het ministerie van Defensie heroverweegt het besluit nu. Fingers crossed, dus maar.
Onze coffeeshop in Amsterdam
Verder praten? We verwelkomen je graag in onze coffeeshop in Amsterdam. Onze coffeeshop is in de buurt van vliegveld Schiphol, het Amsterdamse Bos en Amstelveen.