Marihuana en hennep, de broer en zus van de Cannabaceae familie. Het verschil? De één wordt gekweekt om een zo hoog mogelijke hoeveelheid cannabinoïden te bevatten (marihuana) en de ander om een zo laag mogelijke hoeveelheid (hennep). Van de hennepplant wordt je dus niet high, maar je kunt het wel eten, er kleding van maken en nog heel veel meer. Hoeveel toepassingen van hennep ken jij?

We lichten drie geweldige toepassingen van hennep voor je uit.

Voeding

Toepassingen van hennep - hennepzaad

Er zijn maar weinig planten op onze planeet die zo voedzaam zijn als de hennepplant. De zaden van de plant worden al eeuwen door mensen gegegeten. Hennepzaad is een plantaardige bron van eiwitten en een hele goede ook. Het bevat namelijk alle negen essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en we dus uit onze voeding moeten halen.

Er worden heel wat producten van de hennepzaden gemaakt. Ze zijn als hele zaden verkrijgbaar, maar er bestaat bijvoorbeeld ook hennepproteïnepoeder en hennepmelk. Je koopt deze producten gewoon in de supermarkt of bij de gezondheidswinkel.

Kleding en textiel

Touw van hennep

Dat lees je goed. Van het broertje van de marihuanaplant wordt textiel en dus ook kleding gemaakt. Van sterk, duurzaam touw tot comfortabele en zachte kledingstukken, de hennepvezel kan het allemaal. Deze vezels bevinden zich in de steel van de plant.

Door de regulering van de cannabisteelt, dus zowel hennep als marihuana, zit de hennepindustrie in een enorme dip. Een land dat nog wel hennep gebruikt voor kleding is China. De Chinezen produceren al jarenlang veilig, zacht en comfortabel henneptextiel.

Textiel is absoluut een prachtige toepassing van hennep. Het is zelfs vriendelijker voor het milieu dan katoen. Bovendien is er minder water voor nodig. Vroeger was hennep dan ook de voornaamste bron voor textiel. Zo werden eeuwenlang 90% van de scheepszeilen en touwen gemaakt van hennep.

Bouwmateriaal

Een huis bouwen van hennep

Theoretisch gezien kun je een volledig huis bouwen van hennep. Lekker duurzaam, maar vanwege de juridische status van hennep ook erg duur. Hopelijk komt hier snel verandering in. Je kunt namelijk bijna elk onderdeel van een huis, van steen tot gips en isolatie, maken van hennep. Van hennepolie kun je zelfs verf maken! De legalisering van de cannabisteelt zal zo maar eens voor een revolutie in de bouw kunnen zorgen. Wij kunnen het alleen maar hopen.

Benieuwd naar de geschiedenis en huidige status van cannabis in Nederland? Lees dan: Cannabis en Amsterdam: 6 hoogte- en dieptepunten

Duizenden toepassingen van hennep onbenut

Het is eigenlijk te gek voor worden dat de henneplant de ban in is gedaan. De cijfers lopen uiteen, maar dat er meer dan duizend toepassingen van de hennepplant zijn, daar is iedereen het overeens. Naast bovenstaande toepassingen zijn er dus nog véél meer.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • bio diesel
  • kunstof
  • dierenvoeding
  • medicijnen
  • cosmetica
  • huidverzorging
  • en papier

Er is zelfs iemand op het idee gekomen om een vliegtuig van hennep te ontwikkelen. Een vliegtuig dat uiteraard niet vliegt op kerosine, maar op duurzame hennep-biodiesel. Daar zien wij ons wel een vluchtje in maken.

Genoeg opgestoken van deze hennepweetjes? Tijd voor marihuana? Kom dan eens langs in onze coffeeshop in Amsterdam. Je vindt onze shop aan de rand van Het Amsterdamse Bos: op de Amstelveenseweg nummer 1160. We zijn goed bereikbaar voor wie in de buurt – Amsterdam of Amstelveen – woont, maar ook voor wie net arriveert op vliegveld Amsterdam Schiphol Airport. We zien je graag verschijnen! 

Coffeeshop Amsterdam Amsterdamse Bos The Border vliegveld Schiphol Airport