Amsterdam is ieder jaar een bestemming voor honderdduizenden toeristen die willen ervaren hoe het is om in een coffeeshop een joint te roken. Het is dan ook niet verbazend dat van de 166 coffeeshops in de hoofdstad, meer dan 60% afhankelijk is van toerisme. Afgelopen week heeft burgemeester Halsema echter een brief aan de gemeente Amsterdam geschreven. In deze brief wordt een voorstel gedaan om cannabisverkoop aan buitenlandse toeristen in coffeeshops te verbieden, ofwel het i-criterium. Wat!?

Wat houdt dit i-criterium precies in? En waarom wordt deze regeling voorgesteld? Je leest het hier!

Huidige regeling coffeeshops

Momenteel kunnen zowel toeristen als nederlanders in de Amsterdamse coffeeshops terecht. Zoals je weet, kun je hier alleen cannabis kopen. Harddrugs worden hier niet verkocht aangezien deze illegaal zijn. 

Toch blijken talloze mensen – waaronder heel veel toeristen – in de hoofdstad via straatdealers aan harddrugs te kunnen komen. Er is dus ook sprake van illegale straathandel welke voornamelijk gefocust is op harddrugs. Verschillende initiatieven gaan dit zo veel mogelijk tegen.

Wat is het i-criterium?

Het idee van een i-criterium dook vorig jaar voor het eerst op. Het doel hiervan zou zijn om de cannabismarkt te reguleren. Afgelopen jaar werd dit voorstel bekeken aan de hand van verschillende onderzoeken, waarna de burgemeester van Amsterdam recent besloot het voorstel door te zetten.

Halsema stelde het i-criterium afgelopen week officieel voor in een brief aan de gemeente. De brief is ondertekend door de Amsterdamse driehoek: de politie, de burgemeester, en de officier van justitie. Het zogeheten ingezetenencriterium zou de oplossing zijn voor de overlast die voortkomt uit de verkoop van cannabis aan toeristen.

Het voorstel, dat door burgemeester Halsema als een ‘noodzakelijke ingreep’ wordt beschreven, houdt in dat toeristen niet langer een coffeeshop in mogen om cannabis te kopen. Dit zou dan alleen mogelijk zijn voor mensen die woonachtig zijn in Nederland.

Keurmerk

i-criterium voor toeristen amsterdam?

Niet alleen een verkoopverbod aan toeristen werd voorgesteld. Halsema schrijft ook over een keurmerk voor coffeeshops. Dit keurmerk wordt aangeboden wanneer de coffeeshop bepaalde regels volgt met betrekking tot de transparantie van de cannabisverkoop. In ruil hiervoor mogen de coffeeshops met het keurmerk een hogere handelsvoorraad bewaren.

Waarom deze aanpassingen?

Je vraagt je misschien af waar dit allemaal voor nodig is. Is er nu echt zo veel overlast door drugstoerisme?

Halsema geeft aan de hand van meerdere onderzoeken aan dat er negatieve effecten worden veroorzaakt door cannabisverkoop aan toeristen. De effecten variëren van geluidsoverlast tot zware misdaad en criminaliteit.

Het doel van de stap naar regulering van de cannabismarkt is dan ook het minderen van de criminaliteit en de overlast in de binnenstad van Amsterdam.

Wat zeggen tegenstanders van het voorstel?

Naar aanleiding van de voorgestelde maatregelen van Halsema lijken veel inwoners van de hoofdstad het niet eens te zijn met het i-criterium. Hoewel er consensus is over het minderen van de drugsoverlast, twijfelen velen of dit de juiste methode is.

Tegenstanders zeggen dat een verbod op toeristen in coffeeshops de illegale straathandel alleen maar zal doen uitbreiden, zoals dit met harddrugs al het geval is. Dit zal voor meer overlast zorgen aangezien de politie en handhaving momenteel niet de capaciteit hebben om dit te controleren.

Wordt het i-criterium werkelijkheid?

Of deze regeling daadwerkelijk wordt ingevoerd is nog onduidelijk. Halsema wil eerst met de nieuwe gemeenteraad in gesprek over deze remedie om drugsoverlast te minderen. Het kan in de toekomst dus zo zijn dat toeristen geen toegang tot coffeeshops meer krijgen in Nederland.

Doorpraten?

Kom langs in onze coffeeshop in Amsterdam. Je vindt coffeeshop The Border op de grens van Amsterdam en Amstelveen. We zijn elke dag van de week geopend. Bekijk onze actuele openingstijden hier. Tot binnenkort!