Cannabis staat bekend om zijn psychoactieve effecten en wordt vaak gebruikt voor recreatieve en medicinale doeleinden. Ben je nieuw in de wereld van cannabis en wil je antwoord op de vraag: ‘hoe rook je wiet’? Dan ben je aan het juiste adres. Hier vind je alle informatie over het veilig en effectief gebruik van wiet. Ontdek de manieren om wiet te gebruiken en lees onze tips om het meeste uit jouw cannabis te halen.

Wat je moet weten voordat je wiet gebruikt

Wetten en regelgevingen rondom het gebruik van cannabis variëren wereldwijd. Sommige landen hebben het volledig gelegaliseerd. Andere landen beperken het tot het gebruik van wiet als medicijn, of verbieden het zelfs helemaal omdat het THC bevat. In Nederland, bijvoorbeeld, is cannabis voor persoonlijk gebruik gedoogd, maar de verkoop is gereguleerd.

Cannabisgebruik kan risico’s voor de gezondheid hebben. Een joint kan schadelijke stoffen bevatten voor de longen, wat op termijn kan leiden tot problemen met de ademhaling.

Daarnaast kunnen psychologische effecten zoals paranoia en angst optreden, vooral bij overmatig gebruik.

Het kiezen van kwalitatieve cannabis is cruciaal. Dit minimaliseert risico’s, omdat goed gekweekte cannabis minder verontreinigingen bevat. Gebruikers moeten letten op betrouwbare bronnen en het THC gehalte, om veilige en geteste producten te verkrijgen. 

De voorbereiding: grinden

Het correct vermalen van cannabis is belangrijk voor een optimale rookervaring, ongeacht de methode die je kiest. Voor joints gebruik je een grinder om de toppen gelijkmatig te vermalen.

Voor vaporizers is een fijne maling ideaal om de smaak en effecten te maximaliseren. Als je cannabis voor edibles wilt gebruiken, is juist een grovere maling beter. Het maakt de extractie van cannabinoïden namelijk makkelijker.

Verschillende cannabisproducten, zoals wietbloemen, concentraten en edibles, bieden uiteenlopende effecten en toepassingen. Wietbloemen bevatten een mix van cannabinoïden en terpenen die verschillende effecten opleveren.

Concentraten zijn geconcentreerde vormen van cannabinoïden en bieden sterkere effecten.

Edibles zijn voedselproducten geïnfuseerd met cannabis en hebben een vertraagde, maar langdurige werking.

Het kiezen van het juiste product hangt af van jouw voorkeur wat het effect betreft. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je cannabis gebruikt.

Hoe rook je wiet

Verschillende rookmethoden:

Hoe moet je blowen?

Een joint roken is een populaire manier om cannabis te gebruiken. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het roken van hasj of wiet:

 1. Verzamel je materialen

Om een joint te rollen, heb je nodig: cannabis, vloei, een tip (filtertip), een grinder en een aansteker.

 1. Maal de cannabis

Gebruik de grinder om je cannabis fijn te malen. Zorg ervoor dat de textuur gelijkmatig is voor een gelijkmatige verbranding.

 1. Maak een tip

Rol een tip van karton of koop voorgemaakte tipjes. Plaats de tip aan het ene uiteinde van het vloei.

 1. Vul het vloei

Plaats de gemalen cannabis gelijkmatig over de lengte van het vloei. Zorg ervoor dat de tip stevig blijft zitten.

 1. Vorm de joint

Begin bij de tip en rol het vloei voorzichtig op tot een cilindrische vorm. Lik de plakrand en plak deze dicht.

 1. Steek de joint aan

Houd de gedraaide joint aan het andere uiteinde vast en steek het aan met een aansteker. Draai de joint terwijl je hem aansteekt om een gelijkmatige verbranding te garanderen.

 1. Rook de joint

Voorkom gehaaste, kleine trekken. Inhaleer langzaam en diep, houd de rook even in je longen en adem dan rustig uit. Herhaal tot de joint op is.

Hoe gebruik je een pijp?

Een pijp is een eenvoudige manier om cannabis te roken. Hier zijn de stappen om een pijp te gebruiken:

 1. Verzamel de wiet en de pijp

Je hebt nodig: een cannabis pijp, wiet, en een aansteker.

 1. Vul de pijp

Neem een kleine hoeveelheid gemalen cannabis en plaats deze in de kom van de pijp. Druk het lichtjes aan.

 1. Steek de pijp aan

Houd de pijp vast en steek de cannabis aan met een aansteker terwijl je langzaam inhaleert.

 1. Rook de pijp

Inhaleer rustig en houd de rook even in je longen voordat je uitademt. Je kunt van de pijp genieten tot de cannabis is opgebrand.

Hoe gebruik je een vaporizer?

Een vaporizer is een gezondere manier om cannabis te consumeren, omdat het geen verbranding gebruikt. Hier is hoe je een vaporizer gebruikt:

 1. Vul de vaporizer

Open de vaporizer en vul de kamer met gemalen cannabis. Zorg ervoor dat het niet te dicht is gepakt.

 1. Stel de temperatuur in

Kies de gewenste temperatuur op de vaporizer. Lagere temperaturen behouden meer smaak, terwijl hogere temperaturen meer werkzame stof vrijgeven.

 1. Wacht tot de vaporizer opwarmt

Wacht tot de vaporizer de gewenste temperatuur heeft bereikt voordat je begint met inhaleren.

 1. Inhaleer de damp

Neem langzame en diepe trekjes van de damp die uit de vaporizer komt. De damp bevat de actieve stoffen zonder schadelijke stoffen als tabak.

Hoe gebruik je een bong?

Een bong is een waterpijp die de rook afkoelt en filtert. Hier is hoe je een bong gebruikt:

 1. Vul de bong

Vul de kom van de bong met gemalen cannabis. Zorg ervoor dat het niet te strak is gepakt.

 1. Voeg water toe

Vul de onderkant van de bong met water, zodat de downstem ondergedompeld is maar niet overstroomt.

 1. Steek de cannabis aan

Steek de cannabis in de kom aan terwijl je rustig inhaleert. Het water zal de rook afkoelen en filteren.

 1. Rook de bong

Inhaleer de rook die door het water is gegaan en houd deze even vast voordat je uitademt. Reinig de bong na gebruik zodat deze de volgende keer weer de beste smaak geeft.

Verschillende manieren om wiet te roken zoals een joint

De effecten van wiet roken vs andere methoden

Het vergelijken van blowen met andere consumptie methoden van cannabis laat aanzienlijke verschillen in effecten en risico’s zien. Als je wiet rookt, voel je binnen enkele minuten al een effect. Toch kan deze methode schadelijk zijn voor de longen door de nadelen van tabak.

Edibles hebben een trage start maar leveren langdurige effecten en zijn beter voor de longen. 

Vapen biedt daarentegen snelheid en minder schadelijke effecten dan roken, maar er zijn zorgen over de veiligheid van vape producten. Een bong zorgt juist voor koeling en filtratie, waardoor het minder schadelijk kan zijn dan roken. Pijproken zit ergens tussen roken en vapen in.

Wiet roken: welke methode kies jij?

Er bestaan diverse manieren om cannabis te consumeren. Maar wat is nu de juiste manier? Elke methode, of je nu kiest voor blowen, vapen, een bong, een pijp, of misschien wel edibles, heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Belangrijk is dat je de methode kiest die het beste bij jou past.

Voor elke methode is het van belang dat je cannabis van hoge kwaliteit gebruikt. Gelukkig kun je deze kwaliteit vinden bij The Border. Kom ook langs bij onze coffeeshop aan de rand van het Amsterdamse Bos, en geniet van de vele soorten cannabis.