Cannabis wordt overal ter wereld verbouwd, zowel legaal als illegaal. Dat maakt het moeilijk om in te schatten hoeveel mensen er op onze aarde wel eens een hijsje nemen. Dat wiet niet alleen in Nederland gerookt worden wisten we natuurlijk (Hi Bob Marley), maar hoe zit het naast Nederland en Jamaica eigenlijk met het gebruik van cannabis? 

We pakken er maar eens een kaartje bij. De United Nations doet elk jaar onderzoek naar het drugsgebruik ter wereld. Als we in het interactieve kaartje kiezen voor de drug cannabis zien we het volgende.

Bron afbeelding: website United Nations

Lekker verdeeld toch? Het is misschien wel grappig om te weten dat uit al die stipjes de Amerikaanse staten Colorado en Washington en het Zuid-Amerikaanse Uruguay de enige plekken zijn waar zowel de teelt, distributie en het gebruik van marihuana helemaal legaal zijn. 

Ah Amsterdam! 

‘Are you from the Netherlands?, Ah Amsterdam! Weeeeeeeeeed!’ Hoe vaak heb jij het al gehoord als je op vakantie was? Hoewel ons land jarenlang bekend stond als het vrije land waar alles mag, is dat helaas al lang niet meer zo. Sterker nog: we staan niet eens in de top 5 van landen waar de meeste wiet wordt gerookt. Je mag raden wie er in dat lijstje op 1 staat. IJsland! Had je niet gedacht he?

Drank te duur? Dan maar een jointje in IJsland

In IJsland wordt er in verhouding enorm veel gedronken. Maar de Scandinaviërs blijken ook fervente wietgebruikers. In het land van watervallen en geisers roken zo’n 160 tot 190 op de 1.000 volwassenen wiet. Hoe dat komt weet niemand precies, maar het vermoeden is dat de oorzaak ligt bij de hoge prijzen van alcohol.

Een groene transformatie in de States

Cannabis gebruik in de Verenigde Staten

Een ander land waar opvallend veel wiet wordt gebruikt is Amerika. Het land heeft een ware transformatie ondergaan als het gaat om de kijk op cannabis. Het lijkt wel alsof er een groene golf van wiet over het land is getrokken de afgelopen jaren. Terwijl in de tijd van president Reagan de anti-drugscampagne van zijn vrouw Nancy (‘just say no!’) een mega succes was, zien we tientallen jaren later in de tijd van president Obama (die zelf ook wel eens geniet van een pretsigaret) dat de regels omtrent marihuana zo versoepeld werden dat er ineens legaal cannabis mocht worden gebruikt. Daarbij moet wel gezegd worden dat Amerika een groot land is en er nog steeds staten zijn waar cannabisgebruik streng wordt afgekeurd. 

Versoepeling van regels in Thailand

Ook in Thailand beweegt er het één en ander als het gaat om het gebruik van cannabis. Er staan nog steeds torenhoge straffen op het gebruik van softdrugs in het land. Maar bij de laatste verkiezingen was de verruiming van de softdrugs regels voor de Thaise Democratische Partij een flink speerpunt. Inmiddels is er een wet ingediend voor het thuis kweken van wiet in Thailand. Die wet staat toe dat er 6 planten gekweekt mogen worden voor medicinaal gebruik. 

Hoe zit het eigenlijk met Afrika?

Cannabis gebruik in Marokko

Afrika is natuurlijk een continent en geen land. Er zijn in Afrika landen waar thuisteelt legaal is (Zuid-Afrika) en landen waar de legalisering werd voorgesteld, maar niet doorging (Zimbabwe). In Malawi wordt druk geëxperimenteerd met de commerciële productie van de lokale variant van cannabis: chamba. Chamba is niet legaal, maar de experimentele fase wordt wel gezien als de voorbode van legalisering. Als we naar het noorden van Afrika kijken dan komen we uit bij cannabisproducent nummer 1 voor Afrika én Europa: Marokko. Vooral in het Rifgebergte wordt veel geteeld. In totaal is Marokko verantwoordelijk voor ruim veertig procent van de wereldwijde cannabisproductie. Is de productie legaal? Helaas niet.

Wiet of hasj in Jamaica? Ja man! 

Cliché of niet, in Jamaica is het gebruik van cannabis ‘een ding’. Wat je misschien niet weet is dat de rastafari’s in het land niet alleen maar roken om een chill een reggaeplaatje op te kunnen nemen. Ze gebruiken het namelijk (ook) als sacrament om hun lichaam en geest te reinigen. Cannabis heelt volgens hen de ziel en brengt je dichter bij Jah. Voor de rastafari is het roken van een ganja een levenswijze. Dat gaat dus dieper dan het toeristische gebruik van een jointje.

Legaal of illegaal. Overal ter wereld is blijkbaar behoefte aan wiet. Dat kan zijn voor het gebruik in een religieuze ceremonie, om creatiever te worden, rustiger te worden of gewoon voor de fun. Ben je zelf in het buitenland en heb je zin om een joint te roken, check dan wel eerst heel goed welke regels er precies gelden in het land.

Onze coffeeshop in Amsterdam

We staan dan wel niet in de top 5 van landen waar de meeste wiet wordt gerookt, maar in Nederland weten we wel hoe een kwalitatieve coffeeshop eruit hoort te ziet. Schoon, veilig en toegankelijk voor iedereen. Onze coffeeshop op de grens van Amsterdam met Amstelveen is hard op weg om de beste coffeeshop van Amsterdam te worden. We zijn dan ook al jaren een begrip in Amsterdam en zijn trots op onze trouwe klanten. Ben je ook in de buurt? Je kunt ons vinden aan de Amstelveenseweg 1160. Loop gerust eens binnen.