Ga je regelmatig naar een coffeeshop in de buurt om wat wiet te halen? Of heb je met vrienden afgelopen weekend The Border Coffeeshop Amsterdam bezocht? Dan wil je natuurlijk weten dat dit geen vervelende gevolgen heeft voor jouw werksituatie. Mag je werkgever bijvoorbeeld drugstesten afnemen? Lees hier alles over de privacywet met betrekking tot drugstesten op de werkvloer.

Mag een werkgever drugtesten afnemen?

Cannabis is binnen Nederland de drug die het meest gebruikt wordt. Zo heeft van de volwassen bevolking binnen Nederland 24% wel eens cannabis gebruikt. Binnen deze volwassen bevolking werkt het overgrote deel fulltime. 

In talloze sectoren wordt door de werkgever regelmatig op drank en drugsgebruik getest. Heb je marihuana in jouw systeem zitten, dan kan dit dus door jouw werkgever opgemerkt worden tijdens een drugstest.

Drugstesten op werk

Vele bedrijven testen hun personeel regelmatig op drank- en drugsgebruik, zoals bijvoorbeeld het gebruik van marihuana. Dit doen werkgevers soms door zelf hun medewerkers te testen, of door commerciële bedrijven in te schakelen die de drugstest op hun personeel kan uitvoeren. 

Een test wordt uitgevoerd door speeksel af te nemen. Vaak wordt dit gedaan bij de ingang van de werkplek. Voorheen was het testen op drugs op de werkvloer legaal, echter is enkele jaren geleden de wet hieromtrent veranderd.

De Privacywet

Privacywet en drugstesten uitgelegd

In 2018 is de privacywet aangescherpt wat betreft het testen op drugs in de werkomgeving. In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt aangegeven dat het verwerken van gezondheidsgegevens van een persoon niet is toegestaan. Hieronder vallen alle gegevens met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een individu, waaronder ook uitslagen van drugstesten. 

Dit houdt in dat werkgevers hun personeel niet zomaar op drank, drugs en medicijnen mogen testen. Ook niet wanneer de werknemer hier geen bezwaar tegen biedt.

Drank en drugs kunnen natuurlijk effect hebben op de werkzaamheden van het individu. Wanneer er reden tot zorg is mag de werkgever echter zelf geen test uitvoeren. Ook mag de werkgever geen medische gegevens of test uitslagen inzien. Dit zijn gezondheidsgegevens die door de privacywet worden beschermd. 

Wel mag de werkgever een bedrijfsarts inschakelen die een test afneemt. De resultaten van de drugstest worden echter wel privé gehouden onder het medisch beroepsgeheim van de arts.

Dit geldt voor de meeste werkplekken. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij een werkgever zijn of haar werknemers wel een drugstest mag laten doen.

Wat zijn de wettelijke uitzonderingen?

Bij de meeste beroepen is het illegaal om te worden getest op drank, drugs of medicijnen. Er zijn echter een aantal beroepen waarbij gebruik van deze middelen een gevaar voor leven kan vormen voor het individu zelf, alsook de klanten van het bedrijf. In dat geval mag wel regelmatig een drugstest worden afgenomen. Het gaat hierbij om de volgende beroepen: machinisten, chauffeurs, schippers en piloten.

De huidige situatie

Hoewel drugstesten binnen de meeste bedrijven dus illegaal is, verkoopt een van de grootste test producenten jaarlijks nog tussen de vijftig- en zeventig duizend drugstesten aan bedrijven. Veel bedrijven nemen dus toch drugs testen af bij hun personeel. 

De werknemer  is onder de privacywet hier niet toe verplicht. Toch voelen veel werknemers zich onder druk gezet. Dit is ook de reden dat er geen klachten over illegale drugs testen worden gemeld bij de autoriteiten. Men is vaak bang om zijn of haar baan te verliezen. Dit is door verschillende Nederlandse vakbonden bevestigd.

Zien we je binnenkort?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je naar een coffeeshop gaat om wiet te roken. Een werkgever komt hier achter door een drugstest af te nemen. Je kunt dus volop blijven genieten van de producten van The Border: de beste coffeeshop in Amsterdam!