De generatie van 50-plus blijkt de afgelopen jaren fors meer te zijn gaan blowen. Wellicht is het een idee om dat in Artis de doen? In de Amsterdamse dierentuin wordt het roken van wiet oogluikend toegestaan. Verder deze maand: opnieuw commotie rondom de blowende Teslabaas Elon Musk en beleggen in wiet is razend populair.

Van onze journalistieke redactie

Stijging blowers onder babyboomers

De afgelopen tien jaar zijn 50-plussers fors meer gaan blowen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs is gepubliceerd.

Wiet groeit aan populariteit onder de babyboomers zoals we de generatie die na de Tweede Wereldoorlog werd geboren ook wel noemen. Tien jaar geleden blowde in de groep van 50 tot 65 jaar nog 4,5 procent van de mensen, nu is dat aantal bijna verdubbeld. Voor 65-plussers is de groei nog spectaculairder. Daar blowde tien jaar geleden 0,4 procent, nu is dat 3 procent.

Jong geleerd is oud gedaan

Babyboomers hebben over het algemeen meer ervaring met het gebruik van drugs. Zij groeiden op in de naoorlogse opbouwperiode en werden volwassen in de woelige jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het waren decennia van ontkerkelijking, seksuele revolutie, flowerpower, hippie én drugsgebruik.

Blowende babyboomers

Uit de studie blijkt dan ook dat een groot deel van de babyboomers al eerder ervaring met het roken van marihuana heeft opgedaan. Van de groep tussen de 50-65 had meer dan de helft (54,5 procent) in hun jonge jaren al eens eerder een joint gerookt. Bij de 65-plussers was dat 22,4 procent.

Wietgebruik

In totaal zijn 17.608 volwassen voor het onderzoek ondervraagd naar hun wietgebruik. In steeds meer Amerikaanse staten is (medicinale) cannabis gelegaliseerd. De onderzoekers vermoeden dat de stijging van blowende senioren mede hierdoor komt. Overigens bleek onder de groep blowende bejaarden vaker ook sprake van alcohol- en medicijnmisbruik en harddrugsgebruik.

Het onderzoek is uitgevoerd door de NYU School of Medicine and the Center for Drug Use en het Center for Drug Use and HIV/HCV Research (CDUHR) aan de NYU Rory Meyers College of Nursing.

Teslabaas Elon Musk rookt joint op radio

Teslabaas Elon Musk blijft de gemoederen bezighouden. Vorige maand viel menigeen over hem heen omdat hij alle aandelen van de beurs wilde halen voor 420 dollar per aandeel. Deze maand nam de topman van het automerk tijdens een radio-interview gretig een joint aan.

joint

‘De nieuwe raadgever van Elon Musk: cannabis’ kopte de Volkskrant 13 september. Tijdens een tweeënhalf durende podcastshow van Joe Rogan kreeg Musk namelijk een joint aangeboden. Die hij onmiddellijk aannam, al waren de meningen erover verdeeld of hij nou wel of niet had geïnhaleerd. Na afloop stapten meteen twee hooggeplaatste Tesla-medewerkers op.

420

Musk werd onlangs gedwongen om een stapje terug te doen bij automerk Tesla. De Amerikaanse beurswaakhond SEC had hem daartoe gedwongen nadat hij op 7 augustus had getwitterd dat hij alle aandelen van het automerk van de beurs ging halen met een bod van 420 dollar per aandeel (let op de cijfers 420, die verwijzen naar cannabisgebruik). Tusk zou knetter stoned zijn geweest toen hij dit voorstel deed.

Tesla

De beurswaakhond SEC was not amused. Naast een boete van 20 miljoen dollar moet Musk aftreden als voorzitter van de raad van commissarissen. Wel blijft hij CEO. De beurswaakhond hoopt hiermee beleggers te beschermen tegen het grillige gedrag van de onconventionele 47-jarige Tesla-baas.

Aapjes kijken met een joint

aap artis blowen jointDierentuin Artis blijkt blowen te gedogen! Het rookverbod is (nog) niet geldig in de dierentuin en daarom wordt ook het roken van een joint oogluikend toegestaan.

Blowen in Artis

Met een jointje naar olifanten, giraffen of aapjes kijken? In de Amsterdamse dierentuin Artis mag het gewoon. Er is namelijk geen duidelijk rookbeleid en dus wordt ook blowen gedoogd. Op social media en toeristische fora wordt er flink over gediscussieerd.

Roken

Artis-directeur Rembrandt Sutorius verwacht dat Artis pas in 2020 volledig rookvrij zal zijn. Om de vaste, rokende bezoekers tegemoet te komen, voert de dierentuin het rookverbod stapsgewijs in. Sinds dit jaar mag al niet meer worden gerookt op de terrassen, speeltuinen en overdekte ruimtes.

Omdat Artis geen onderscheid maakt tussen roken en blowen, kun je er voorlopig op de meeste plaatsen nog gewoon een jointje opsteken.

Wiet als de nieuwe bitcoin

bitcoin groene goud wietBeleggen in wiet is hot. Doordat steeds meer landen cannabis legaliseren, is het voor bedrijven interessant om naar de beurs te stappen. Wietolie, cannabissnoep of – drankjes; meer en meer ondernemingen zien er geld in. Beursanalisten voorspellen dat het groene goud de nieuwe Bitcoin zal worden.

Wietteler

Wie na hun beursgang aandelen kocht van het Canadese cannabisbedrijf Tilray, is inmiddels spekkoper. Het bedrijf in medicinale wiet ging op 19 juni 2018 naar de beurs. De koers van het aandeel was toen $16 (ongeveer €14). Inmiddels schommelt de koers rond de €135! Ook het wietfonds EFT in Noord-Amerika heeft gigantische successen geboekt. In Europa is op 24 september de allereerste wietteler naar de beurs gestapt: het Deense StenoCare.

Cannabisproducten

Beleggen in legale cannabisproducenten is van vrij recent en komt doordat de handel in wietproducten internationaal in hoog tempo wordt gelegaliseerd. Analisten zien overeenkomsten met de hype rond Bitcoins, de cryptovaluta waarvan de koersen lange tijd alleen maar leken te stijgen.

Cannabis Capital Convention

Onlangs vond in Amsterdam de Europese primeur plaats: het beleggerscongres Cannabis Capital Convention, volledig gewijd aan investeringskansen voor de explosieve groeimarkt van cannabis.