Het was een van de opmerkelijkste rapporten die deze zomer werd gepresenteerd: cannabisgebruikers hebben minder last van overgewicht. Wij dachten altijd dat blowen een vreetkick gaf, maar blijkbaar doet cannabis ook iets met de stofwisseling. Verder deze maand: een stonede Teslabaas, investeringscongres over het ´groene goud´ en een soort e-sigaret als alternatief voor de voorgedraaide joint.

Van onze journalistieke redactie

Tesla baas knetterstoned?

Elon Musk stoned

Elon Musk

Onlangs verkondigde Elon Musk, topman van het automerk Tesla, dat hij alle aandelen van de beurs ging halen met een bod van 420 dollar per aandeel (let op de cijfers 420). Meteen kreeg hij iedereen over hem heen: Musk zou knetterstoned zijn geweest toen hij dit voorstel deed.

420

Op 7 augustus slingerde Musk een tweet naar zijn 22 miljoen volgers: “Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured”, zo schreef hij op Twitter. Musk wilde dus alle aandelen van de beurs halen met een bod van 420 dollar per aandeel, ongeveer twintig procent hoger dan de koers op dat moment. Musk kwam tot dit opmerkelijke besluit omdat hij al langer overhoop lag met de aandeelhouders over de productie van de nieuwe Tesla model 3. De link met 4:20 of 4/20, een verwijzing naar cannabisgebruik, was meteen gemaakt.

Wiet roken

De onconventionele Musk vertelde een week later in een interview in The New York Times dat hij bizar lange dagen maakt, 120 uur per week werkt en alleen met behulp van pillen de slaap kan vatten. En blijkbaar met cannabis, want in hetzelfde interview vertelde hij dat zijn aandelenbesluit niet veroorzaakt was door de wiet die hij had gerookt.

Zijn Twitter-actie leverde hem ook nog eens kritiek op vanwege manipulatie van de aandelenkoers. De beurswaakhond SEC kondigde zelfs een fraudeonderzoek aan.

Elon Musk (47) is geboren in Zuid-Afrika en werd miljonair door de verkoop van zijn internetbedrijven. In 2003 richtte Musk Tesla Motors op.

Eerste Europese Cannabiscongres

eye filmmuseum cannabiscongres Amsterdam

Het filmmuseum EYE in Amsterdam

Amsterdam heeft de Europese primeur: op 26 september vindt in het EYE Filmmuseum het beleggerscongres Cannabis Capital Convention plaats dat helemaal is gewijd aan cannabis. De verwerking van het ‘groene goud’ in allerlei producten zou grote investeringskansen bieden.

Legalisatie cannabis

Volgens ‘The Cannabis Industry 2017 Annual Report’ zal de verkoop van cannabis, zowel medisch als recreatief, de komende jaren alleen nog maar toenemen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is de legalisatie van cannabisgebruik in Canada en in meerdere Amerikaanse staten. In de VS wordt wiet al gezien als een ‘winstgevende opkomende markt’. Ook Nederland en de rest van Europa, waar steeds meer landen de cannabiswetgeving aanpassen, profiteert van deze ontwikkelingen.

Groene goud

Cannabis wordt ook wel gezien als het ´groene goud´ vol zakelijke kansen. Neem bijvoorbeeld Heineken: Legunitas, een Californische bierbrouwerij in handen van Heineken, gaat HI-FI HOPS brouwen. Het moet een alcoholvrij biertje worden dat doordrenkt is met THC én CBD. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van Grön Chocolate, een Amerikaans chocolademerk met cannabis.

Op de Cannabis Capital Convention, waarin diverse workshops en lezingen worden gehouden, is het de bedoeling dat Noord-Amerikaanse cannabisinvesteerders en -bedrijven samenkomen met de Europese cannabismarkt.

Nieuwe manier om te blowen (in Den Haag)

Jack Pods

FOTO: www.E-Njoint.nl

We hebben er al eerder over geschreven: Den Haag bant de joint uit het centrum. Wellicht heeft een bedrijf uit Delft nu een doeltreffend alternatief bedacht: een aluminium pijpje waarin een met cannabis voorgevulde ‘koffiecup’ gaat.

Jack-Pods, zo heet het systeem dat een beetje lijkt op de elektrische sigaret (E-sigaret). Het Delftse bedrijf dat de Jack-Pods heeft ontwikkeld, heet i-nvention en is naar eigen zeggen dé oplossing om het rookverbod te omzeilen. Hun slogan: In drie makkelijke stappen van wiet naar wappie.

Blowverbod

Er zijn drie types van de metalen pijpjes: The Weezy, The Hero en The Rebel (te koop vanaf €9,95). Alle drie werken ze met ‘koffiecups’ waar je zelf je wiet in kunt stoppen. Mochten de Jack-Pods niet de oplossing zijn tegen het Haagse blowverbod, dan zijn ze wellicht wel een oplossing voor het Nederlandse rookverbod. Volgens het bedrijf komt er nagenoeg geen rook vrij bij gebruik.

Minder overgewicht voor wietgebruikers

vetzucht slank cannabisBlow je slank? Zo scherp kun je het niet stellen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft wel aangetoond dat cannabisgebruikers minder last van overgewicht hebben dan mensen die nooit wiet nuttigen. Wellicht kan cannabis door verder onderzoek zelfs helpen bij de behandeling van obesitas.

De ‘Theoretical Explanation for Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users’ heet het rapport van de Amerikaanse Indiana University. Daaruit zou blijken dat blowers minder last van overgewicht hebben.

Cannabis

Het is een ingewikkeld technisch verhaal. In onze cellen zitten receptoren die allerlei signalen aan ons lichaam afgeven. De receptor met de naam CB1 wordt in de Westerse landen vaak teveel gestimuleerd, wat zorgt voor een verhoogde inname van calorieën, vertraagde spijsvertering en een toename van het gewicht. De onderzoekers ontdekten dat door de consumptie van cannabis de stimulatie van deze CB1 receptor wordt onderdrukt.

BMI

Eerdere onderzoeken lijken deze resultaten te onderschrijven. Een onderzoek van Oregon’s Health and Science University, uitgevoerd in 2017 onder 4743 personen tussen de 20 en 59 jaar, concludeerde iets soortgelijks: het bleek dat personen die meer dan vijf keer per maand cannabis gebruiken gemiddeld een lagere Body Mass Index (BMI) hebben dan degenen die nooit wiet nuttigen.