Is het je ook opgevallen dat wanneer je een joint rookt met vrienden het nooit lang duurt voordat de eerste lachbui opkomt? Dit is het directe gevolg van het gebruik van cannabis en één van de redenen dat wij graag een coffeeshop bezoeken. Want van cannabis wordt je vrolijk en lachen doen we allemaal graag. Vooral in groepsverband.

Lachen maakt gezond

Het verkrijgen van een vrolijke stemming en een goede lachbui wordt als één van de meest positieve voordelen van het gebruik van cannabis ervaren. Niets heerlijkers dan in gezelschap een joint op te steken, goede gesprekken te voeren en ongegeneerd te lachen. En dat is maar goed ook, want lachen is hartstikke gezond! Door regelmatig te lachen, ontspant je lichaam meer, ervaar jij minder stress en krijg jij meer energie.

Deze gezonde effecten op het lichaam zijn toe te schrijven aan een drietal hormonen. Op het moment dat jij lacht, wordt de aanmaak van endorfine, serotonine en dopamine in het lichaam verhoogd. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd en dat heeft een reden. Met de aanmaak van deze hormonen ervaar jij namelijk een gevoel van tevredenheid en geluk. Zodra deze hormonen zich vrijmaken, zit jij een stuk lekkerder in jouw vel en bekijk jij de wereld om jou heen opeens met een positievere blik. De gelukshormonen beïnvloeden elkaar en hebben als functie om jouw stemming te verbeteren. Eenzelfde reactie treedt bijvoorbeeld op bij het beoefenen van een sport of wanneer jij verliefd bent. 

De vrolijke werking van cannabis

Maar hoe komt het dan dat wij door het gebruik van wiet vrolijker worden en daardoor weer meer gaan lachen? Uit onderzoek is gebleken dat cannabis de bloedtoevoer naar de frontaal- en temporaalkwab van de hersenen stimuleert. Dit zijn de gebieden die verantwoordelijk voor onder meer de humorverwerking. Doordat er bij het gebruik van cannabis een toename van de hersenactiviteit in dat deel van de hersenen plaatsvindt raak jij in een opgewekte stemming. Daarnaast zorgt cannabis voor de stimulatie van chemicaliën die weer zorgen voor het afgeven van de de genoemde gelukshormonen serotonine en dopamine. Jij raakt dus niet alleen opgewekt, maar krijgt ook de behoefte om meer te gaan lachen.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Naast deze lichamelijke effecten heeft het gebruik van cannabis nog een andere belangrijke oorzaak van het verkrijgen van een geluksgevoel, en daarmee van een oncontroleerbare lachbui. Het gebruik van cannabis is namelijk vaak een sociale aangelegenheid en wordt veelal in gezelschap gedaan. In gezelschap van anderen vertonen wij onbewust sociaal gewenst gedrag. Lachen is één van die gedragingen met een sociale functie. Door te lachen geef jij aan dat je openstaat voor verbinding met jouw groepsgenoten. De kans is dus erg groot dat iemand in jouw groep een grappige anekdote vertelt met het doel om jou te laten lachen. En omdat lachen tevens een zenuwprikkel is die je niet kunt tegenhouden, lach jij automatisch mee op het moment dat de anderen in de groep hun lach niet langer in kunnen houden en beginnen te lachen. 

Meer plezier met gelijkgestemden

Dit verklaart dan ook precies waarom mensen graag een coffeeshop – zoals onze coffeeshop in Amsterdam – bezoeken. Je kunt er uiteraard wiet en hasj kopen, maar je ontmoet er ook gelijkgestemden. Door het gebruik van cannabis raak je opgewekt en in een vrolijke stemming. Maar het is de aanstekelijke lach van de mensen om je heen die ervoor zorgen dat jouw drang om uitbundig te lachen niet langer te temmen is. Het sociale aspect is mede verantwoordelijk voor het vrolijke effect van cannabis. In onze coffeeshop is het helaas alleen mogelijk om af te halen, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 22.00 uur. Zien we je binnenkort in onze coffeeshop?