We weten al dat het gebruik van wiet lichamelijke voordelen kan hebben. Naast dat wiet kan bijdragen aan een goede stemming en pijnen kan stillen, is uit onderzoek gebleken dat wiet ook een rol kan spelen bij het verhelpen van hormonale aandoeningen en de symptomen daarvan.

Wat zijn hormonale aandoeningen

Hormonale aandoeningen spelen af in ons endocriene systeem. Dit is een belangrijk mechanisme in ons lichaam dat een rol speelt bij het reguleren van allerlei alledaagse lichaamsfuncties zoals ademhalen, eten en voortplanting. Veel van onze lichamelijke functies worden aangestuurd door hormonen. Zo stuurt het systeem bijvoorbeeld een hormoon naar de hersenen om een hongergevoel te activeren wanneer het lichaam opmerkt dat het onvoldoende voedingsstoffen heeft. Dit signaal waarschuwt jou dat je iets moet gaan eten.

Hormonale aandoeningen treden op wanneer een of meer klieren in het endocriene systeem niet goed werkt. Dit kan genetische zijn bepaald, maar kan ook het gevolg zijn van een leefstijl dat de balans van het hormonale stelsel verstoort. Zo kan een ongezond voedingspatroon of roken jouw hormonale balans verstoren waardoor een hormonale aandoening kan ontstaan. Door een ongezonde leefstijl ontstaat dus een verstoord balans dat leidt tot een hormonale aandoening.

Dit klinkt misschien ernstig, maar een hormonale aandoening hoeft niet altijd problematisch te zijn. Vaak geven hormonale aandoeningen namelijk enkel milde klachten zoals vermoeidheid, minder goed slapen of het niet lekker in je vel zitten. Symptomen waar over het algemeen goed mee te leven valt. Daarnaast kunnen deze klachten vaak verholpen worden door een paar kleine dingen in je leefstijl aan te passen. 

Bij complexere of langdurige aandoeningen, zoals diabetes, duurt het doorgaans langer voordat de balans is hersteld. Dit wordt als zeer onprettig ervaren. Zeker wanneer de onbalans gepaard gaat met ingrijpendere symptomen zoals depressie, angst, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen. In dat geval wil je natuurlijk zo snel mogelijk jouw hormonen weer in balans krijgen. Wiet kan hierbij een helpende hand bieden.

Positieve effecten van wiet bij hormonale aandoeningen

Uit onderzoeken is gebleken dat de werkzame bestanddelen in wiet kunnen helpen bij tal van hormonale problemen. Dat wiet zo goed kan bijdragen komt vooral omdat wiet goed aansluit op een mechanisme in het lichaam dat het endocannabinoïden-systeem (ECS) heet. Dit systeem werkt van nature met lichaamseigen cannabinoïden, maar blijkt ook te reageren op werkzame bestanddelen in wiet. Deze bestanddelen noemen we daarom ‘plantaardige cannabinoïden’.

Het ECS vertoont veel overeenkomsten met het hormonale endocriene systeem. Het ECS werkt namelijk ook met allerlei signaalstoffen die een rol spelen bij verschillende lichaamsfuncties. Het doel van het ECS is dan ook om onze gezondheid in balans houden. Het is dan ook niet vreemd dat er een relatie bestaat tussen het hormonale en het endocannabinoïden-systeem.

Cannabinoïden die wij van nature in ons lichaam hebben zitten, nemen deel aan de regulatie van voedselinname en energiehomeostase van het lichaam. Dit zijn beide processen die invloed hebben op het endocriene systeem. Deze processen worden positief beïnvloed bij inname van cannabis, omdat plantaardige cannabinoïden op dezelfde manier werken als lichaamseigen cannabinoïden. 

Ook onze alvleesklier blijkt gevoelig te zijn voor de invloed van de cannabinoïden in wiet. De alvleesklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline. Dit houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en verdeelt energie uit voedingsstoffen over alle lichaamscellen. Cannabis beïnvloedt  deze insuline-levels zodanig dat het risico op diabetes afneemt.

De positieve effecten van wiet die invloed hebben op je hormonen

Bovendien kan cannabis bijdrage bij het bestrijden van allerlei symptomen van hormonale aandoeningen. Een aantal positieve effecten van wiet die symptomen kunnen doen verminderen zijn: bieden van ontspanning, het opwekken van energie en stemming, het verbeteren van slaap, het stillen van pijn en het tegengaan van angst en depressies. Wiet kan deze symptomen bestrijden omdat de werkzame stoffen in wiet verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van allerlei gelukshormonen zoals dopamine en endorfine. Bij het gebruik van wiet nemen gevoelens van stress, angst en depressie af en worden symptomen van hormonale aandoeningen dus verholpen.

Hoe verhelp ik mijn hormonale aandoeningen met wiet?

Heb jij momenteel last van een hormonale aandoening en overweeg je om deze aandoening of de symptomen daarvan te verhelpen met het gebruik van cannabis? Dan raden wij je aan om dit altijd eerst te overleggen met je arts. Zo kun je alle mogelijke oplossingen bespreken en op basis daarvan een weloverwogen beslissing nemen. In veel gevallen zal het aanpassen van je leefstijl namelijk al voldoende kunnen zijn om de balans te herstellen.  Wil je toch medicinale cannabis uitproberen? Start dan altijd met een hele lage dosis en bouw dit verspreid over een aantal weken rustig op. Zo ontdek je op een verantwoorde wijze wat de ideale hoeveelheid wiet is die voor jouw lichaam goed en voldoende werkt.

Heb jij meer informatie nodig over de werkzame stoffen in cannabis? Onze medewerkers helpen jou natuurlijk graag bij het uitzoeken van wiet dat kan bijdragen aan het verhelpen van milde symptomen. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 00.00 uur (maar let op: dit kan weer veranderen). Zien we jou binnenkort in onze coffeeshop in Amsterdam?