Wanneer het om cannabis gaat worden de termen ‘wiet’ en ‘hasj’ vaak door elkaar gebruikt. Beiden worden legaal in de Nederlandse coffeeshops verkocht en gebruikt. Hoewel men vaak wel begrijpt dat het om de drug gaat die van cannabis afkomstig is, is niet altijd even duidelijk wat nu eigenlijk het verschil is tussen de twee termen. Zoek jij ook duidelijkheid over wiet en hasj? Lees dan snel verder.

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?

Cannabis sativa

Wiet en hasj zijn beiden afgeleid van vrouwelijke cannabisplanten, ook wel de cannabis sativa genoemd. De mannelijke cannabisplant wordt over het algemeen niet gebruikt voor het produceren van wiet of hasj. De mannelijke hennepplant bevat namelijk een lagere concentratie werkzame stoffen in vergelijking tot de vrouwelijke hennepplant. Deze zou dus voor een minder sterk product zorgen.

De Cannabis Sativa plant bestaat voornamelijk uit bloemtoppen, alsook de bekende cannabis bladeren. De werkzame stof, THC, is in de gehele plant aanwezig, echter is deze vele malen sterker in de bloemtoppen dan in de bladeren. Welk deel van de plant gebruikt wordt, en de manier waarop het product wordt geëxtraheerd, zal determineren of het hasj of wiet wordt genoemd.

Wat is wiet? 

Als men het over wiet heeft, heeft men het over de gedroogde bloemtoppen en bladeren samen. Deze substantie wordt ook wel marihuana genoemd en heeft een sterke geur.

Aangezien wiet een combinatie is van toppen en bladeren, is de concentratie THC vaak lager dan wanneer alleen de toppen worden gebruikt, zoals bij hasj het geval is. 

Wat is hasj? 

Hasj, of hasjiesh, is enkel afkomstig van de kleverige hars in de bloemtoppen. Dit is het sterkste deel van de plant met de hogere concentratie werkzame stof. De bladeren en bloemtoppen zelf zitten niet in de hasj verwerkt. Dit zou de sterkte van het product verminderen. 

De hars wordt na het koelen van de toppen uit de plant geschud en geperst tot een blokje. Dit hasj blokje heeft dus een hogere concentratie actieve stof dan wiet. Dit blijkt uit een onderzoek van het Trimbos instituut. De prijs is dan vaak ook wat hoger dan bij wiet het geval zou zijn.

De werkzame stof in hasj en wiet

Het uiterlijke verschil tussen hasj en wiet 

Wiet en hasj zien er qua uiterlijk heel verschillend uit. Ze zijn dan ook heel makkelijk uit elkaar te houden. De toppen en deels de bladeren gebruikt men voor wiet. Deze rookt men of neemt men in wanneer ze gedroogd zijn en een groen-bruine kleur hebben. 

Hasj daarentegen is bruin en kleverig. Hasj wordt over het algemeen als reep of als samengeperste blokjes hasj verkocht. Ook de smaak van hasj en wiet verschillen.

De effecten van hasj en wiet 

Zowel hasj als wiet hebben als werkzame stof THC. De effecten zijn dan ook vergelijkbaar. Het versterkt de eetlust, helpt iemand te ontspannen, en kan effect hebben op het waarnemingsvermogen van de persoon. 

Omdat de concentratie THC in hasj hoger is, zullen de effecten bij het gebruik van hasj versterkt zijn. De effecten van hasj en wiet zijn echter ook afhankelijk van de concentratie CBD. Dit is een andere werkzame stof afkomstig uit de cannabisplant die juist zorgt voor het ontspannen en relaxte gevoel. 

Hoe erg iemand de precieze effecten van wiet of hasj voelt is dus afhankelijk van de hoeveelheid CBD, de hoeveelheid THC, de wijze van inname, en de eigenschappen van de persoon zelf.

Verschillen de risico’s? 

De risico’s van cannabis zijn met name verbonden aan de THC concentratie van het product. Aangezien hasj gemiddeld meer THC bevat, zit hier ook meer risico aan verbonden. 

De volgende risico’s kunnen het gevolg zijn van hasj en wiet gebruik: 

  • Verminderde concentratie en verminderd reactievermogen.
  • Psychische gevolgen
  • Hallucinaties bij hoge concentratie THC
  • Schade aan luchtwegen

Meer weten?

We praten graag verder in onze coffeeshop in Amsterdam. Je vindt ons aan de rand van het Amsterdamse Bos: op de grens van Amsterdam en Amstelveen. Bekijk onze actuele openingstijden hier. Tot binnenkort!