Veel mensen weten dat je van wiet high of stoned kunt worden. Deze twee termen worden continu door elkaar gebruikt wanneer het om de effecten van cannabis gaat. Er zijn echter maar weinig mensen die precies weten wat het verschil is.

We leggen hier uit wat deze termen precies betekenen. Kom er hier achter of je van cannabis nu high of stoned wordt.

De effecten van wiet

Hoe sterk en het soort effect dat iemand ervaart na inname van cannabis, is afhankelijk van het type cannabis. Over het algemeen worden er twee verschillende effecten te onderscheiden: high en stoned.

Deze twee effecten hebben andere eigenschappen. Om een duidelijk beeld te geven van wat ‘high’ of ‘stoned’ precies inhoudt, duiken we dieper in deze twee effecten en de oorzaken ervan.

Het begint met de buzz

Een buzz wordt altijd als eerste ervaren bij inname van cannabis, tenzij de cannabis amper werkzame stof bevat. Bij sommige vormen van cannabis, zoals het roken van een joint, is de buzz snel merkbaar. Bij andere vormen als edibles laat de buzz wat langer op zich wachten.

Met de ‘buzz’ wordt het eerste merkbare effect van cannabis bedoeld. Dit gebeurt wanneer de eerste stofje jouw bloedbaan bereiken. Het effect is nog niet zo sterk, maar je voelt langzaam een euforisch gevoel opkomen. Het kan zijn dat je begint te giechelen, of je enorm ontspannen begint te voelen.

Een buzz gaat vooraf aan zowel het stoned worden als het high worden.

Een high is een effect van cannabis.

Wat betekent high?

Als men het over een high heeft, gaat het om de geestelijke staat waarin men verkeert na het innemen van cannabis. Deze staat wordt met name gekenmerkt door een verhoogde energie en een betere stemming die opkomt na de eerste buzz.

Een high kan zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen vertonen socialer gedrag en hebben last van lachbuien. Maar ook negatieve gevoelens kunnen tijdens een high gestimuleerd worden. Voorbeelden hiervan zijn angst en paranoia.

Naast de psychoactieve effecten van een high, zijn er ook enkele uiterlijke kenmerken waaraan een high herkend kan worden. Kenmerken zijn rode ogen, ogen die half dicht staan, en een droge mond.

Afhankelijk van de kwaliteit van de wiet kan de high 3-4 uur duren. Het hoogtepunt van de high wordt na ongeveer 30 minuten bereikt.

Hoe sterk je de high ervaart is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de consumptie methode, de wietsoort en de hoeveelheid werkzame stof die het bevat (THC).

Cerebraal effect bij een high

Als er van een high gesproken wordt gaat het voornamelijk om een cerebrale high. Hoewel je je ook fysiek high kunt voelen, is het effect voornamelijk merkbaar in de hersenen. Het cerebrale effect omvat eigenschappen als een hoge mate van creativiteit en productiviteit.

Een fysiek effect als gevolg van cannabis komt meer voor bij het stoned zijn. De fysieke sensaties zijn dan verhoogd. Een voorbeeld van zo’n fysieke sensatie is een zwaar gevoel in de ledematen.

Welke stoffen zorgen voor high zijn?

Ieders lichaam wordt van nature door signaalstoffen in balans gehouden. Zo zorgt het lichaam ervoor dat zowel het mentale als fysieke welzijn in stand wordt gehouden. Er worden dus ook stofjes vrijgegeven die zorgen voor gelukkige en euforische gevoelens.

Cannabis bevat stofjes die deze signaalstoffen nabootsen. 

Zo kan cannabis een geluksgevoel oproepen. Het stofje in cannabis dat hier, onder andere, voor verantwoordelijk is, is THC. THC roept echter een veel sterker effect op dan lichaamseigen signaalstoffen.

Een high wordt dan ook voornamelijk veroorzaakt door cannabis die een hoge concentratie THC bevat.

Stoned is een ander effect dan een high.

Wat betekent stoned?

Stoned is de fase die volgt op een high, of opkomt na een buzz bij wiet met een lage THC concentratie.

In tegenstelling tot een high, voelt iemand die stoned is zich zwaar, dof en heeft het gevoel dat alles vertraagd is. Ook voelt men zich vaak slaperig en honger wat kan leiden tot eetbuien.

Iemand die stoned is maakt vaak een ontspannen indruk en lijkt weinig energie te hebben.

Fysiek effect bij stoned zijn

Wanneer iemand stoned is, is dit meer fysiek te merken dan cerebraal. Het bankhangen is een tekenend kenmerk van het stoned zijn. Het lichaam voelt zwaar aan en het individu voelt zich vaak lusteloos en heeft geen zin om te bewegen.

Welke stoffen zorgen voor stoned zijn?

Bij cannabis wordt het effect voornamelijk bepaald door de balans tussen twee cannabinoïden: THC en CBD. THC is de werkzame stof die zorgt voor een psychoactief effect, terwijl CBD dit psychoactieve effect juist onderdrukt en voor een ontspannen gevoel zorgt.

Wiet met een hoge concentratie CBD, en een lage concentratie THC zorgt voornamelijk voor een stoned gevoel.

Hoe verschilt een stoned effect van een high.

Dus, word je nu stoned of high?

Of je van cannabis stoned of high wordt, of eerst high en dan stoned, is afhankelijk van het type wiet. Alle stofjes in wiet beïnvloeden elkaar. Ze kunnen werkingen en effecten stimuleren of juist afremmen. Daarom heeft elke wietsoort zijn eigen unieke effect.

Een wietsoort kan je dus high maken, stoned, of eerst high en dan stoned.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de samenstelling van verschillende wietsoorten en het effect dat ze bieden? Kom dan langs bij coffeeshop The Border op de grens tussen Amsterdam en Amstelveen.