Spacecake is populair als alternatieve manier om cannabis te gebruiken en geeft langdurige effecten. Het is een edible die binnen Nederland legaal te verkrijgen is in de coffeeshop.

In deze blog vind je een simpel recept voor spacecake, waarbij we stap voor stap aangeven hoe je deze edible ook zelf kunt maken. Je leest hier alles over het kiezen van goede ingrediënten en het doseren van cannabis.

Ben je nieuwsgierig naar edibles of ben je een ervaren cannabis liefhebber? Dit simpel spacecake recept helpt je om je eigen spacecake te creëren.

Wat is Spacecake?

Spacecake is een cake waarin cannabis verwerkt zit. Het is een alternatief voor het roken van een joint. Het gebruik van spacecake komt voort uit de hippiebeweging in de jaren ’60, waar alternatieve vormen van cannabis consumptie populair werden.

Mensen eten spacecake niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de geleidelijke en langdurige high die het biedt. Het euforische gevoel en de ontspanning maken het aantrekkelijk voor liefhebbers van cannabis.

De wetgeving rond spacecake kan per land sterk verschillen. In sommige landen is het legaal, terwijl het elders strikt verboden is. In Nederland wordt cannabisgebruik gedoogd mits het voor persoonlijk gebruik bedoeld is. Dit geldt ook voor spacecake.

Wat de verkoop betreft mogen Nederlandse coffeeshops spacecake legaal verkopen. Andere edibles kun je hier niet legaal aanschaffen.

Benodigdheden en ingrediënten

Hoe maak je spacecake van hasj of wiet? Het bereiden van een space cake vereist zorgvuldige planning en de juiste ingrediënten. Hier is een lijst van benodigdheden en gedetailleerde ingrediënten om je op weg te helpen.

Benodigdheden:

 1. Mengkom
 2. Elektrische mixer
 3. Bakvorm
 4. Bakpapier
 5. Oven
 6. Weegschaal
 7. Zeef
 8. Spatel
 9. Aluminiumfolie
 10. Koelkast

Ingrediënten:

 • 200 gram boter (ongezouten)
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren
 • 1 theelepel vanille-extract of een zakje vanillesuiker
 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • 10 gram wiet (gemalen)
 • Optioneel: chocoladestukjes, noten of gedroogd fruit voor extra smaak

Welke soorten cannabis kun je gebruiken?

Voor het maken van spacecake kun je verschillende soorten cannabis gebruiken, elk met unieke effecten. Sativa-dominante strains bieden vaak een energieke, opwekkende high, terwijl indica-dominante strains meer ontspanning en een kalmerend gevoel geven. Hybride strains combineren beide effecten. Kies een cannabissoort op basis van je gewenste ervaring.

Simpel spacecake maken: Stap-voor-stap recept

Hoe maak je spacecake van hasj of wiet? Volg deze 6 stappen om een lekkere cake te bakken.

Stap 1: Bereid de cannabis voor

Begin met het malen van de cannabis tot een fijn poeder. Dit vergroot het oppervlak van de cannabinoïden, wat de effectiviteit van de spacecake verhoogt.

Stap 2: Smelt de boter

Smelt de roomboter in een pan op laag vuur. Voeg vervolgens de gemalen cannabis toe aan de gesmolten ongezouten boter en roer goed door.

Laat het mengsel op laag vuur sudderen gedurende 30-45 minuten. Hierdoor kunnen de cannabinoïden zich binden aan de vetten in de boter. Dit noemen we cannabis boter.

Stap 3: Bereid het cakebeslag

Klop in een mengkom de suiker en eieren samen tot een luchtig mengsel. Voeg de vanille-extract toe en meng goed. Zeef de bloem, bakpoeder en de theelepel zout in het mengsel en roer tot een glad beslag. Giet de wietboter in het beslag en roer opnieuw goed door.

Stap 4: Voeg optionele ingrediënten toe

Als je extra smaak wilt, voeg dan chocola, noten of gedroogd fruit toe aan het beslag. Meng het goed.

Stap 5: Bak de cake

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de cakevorm in en bedek met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en strijk het glad met een spatel. Bak de cake 25-30 minuten.

Stap 6: Koel en Snijd

Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster plaatst. Laat het volledig afkoelen voordat je een plakje spacecake snijdt.

Tips voor correct doseren

 • Weeg de cannabis zorgvuldig af om de gewenste dosering te gebruiken.
 • Begin met een kleine hoeveelheid als je nieuw bent in het gebruik van cannabis edibles.
 • Geef de spacecake voldoende tijd om in te werken voordat je meer eet. Het lichaam neemt cannabis in edibles langzamer op dan bijvoorbeeld bij het roken.

Veiligheid en dosering

Als je nog niet eerder edibles gebruikt hebt, is het verstandig te beginnen met een lage dosis. De effecten kunnen namelijk intenser zijn dan bij andere methoden.

Wees je daarnaast bewust van mogelijke gezondheidsrisico’s, met name het risico op ongewenste bijwerkingen. Is er toch sprake van overconsumptie, dan is het van belang om rustig te blijven. Drink voldoende water en pak de nodige rust. Als je je niet beter voelt, zoek dan dan medische hulp.

Effecten van Spacecake

Spacecake biedt langdurige effecten van wiet. Na consumptie duurt het vaak 30 minuten tot 2 uur voordat de effecten merkbaar worden. De exacte tijd is afhankelijk van individuele factoren zoals metabolisme.

In vergelijking met roken duurt het langer voor je de effecten van spacecake voelt. Deze effecten kunnen echter wel intenser zijn en langer aanhouden, vaak tot wel 6 uur.

Als je cake eet, zul je een geleidelijke opbouw van de high voelen. Je kunt diepe ontspanning voelen, een verhoogde sensorische waarneming opmerken, en een veranderde perceptie van tijd ervaren.

Maak jouw cake uniek

Experimenteer met varianten van het heerlijke spacecake recept door te kiezen voor alternatieve opties zoals veganistisch of glutenvrij. Vervang bijvoorbeeld traditionele ingrediënten door plantaardige of glutenvrije alternatieven, zoals plantaardige boter.

Voeg creatieve twists toe aan de smaak door ingrediënten zoals noten of chocolade toe te voegen. Ook kun je gedroogd fruit toevoegen voor een fruitige spacecake. Speel met kruiden en specerijen om jouw unieke spacecake te creëren.

Liever spacecake kant-en-klaar kopen? Kom naar The Border!

Krijg je al zin in een plak spacecake? Zelf spacecake maken is een leuke en lekkere manier om van de effecten van cannabis te genieten. Met dit eenvoudige recept kun je een unieke edible creëren die precies bij jou past.

Houd je echter niet van bakken? Dan kun je kant-en-klare spacecake bij coffeeshop The Border aanschaffen. Hier verkopen we heerlijke choco-spacecake. Kom langs bij onze locatie gelegen aan de rand van het Amsterdamse Bos!