Gebruik jij regelmatig cannabis? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd of wiet ook in combinatie met paracetamol te gebruiken is. Wellicht wanneer je een keer last hebt gehad van hoofdpijn. 

Maar hoe zit het nu eigenlijk met het gebruik van paracetamol in combinatie met wiet? Lees hier meer over de interactie van paracetamol en wiet en of dit wel aan te raden is.

Soorten pijnstilling

Voor we dieper duiken in de werking van paracetamol en de invloed van wiet, is het belangrijk dat we onderscheid maken tussen de twee hoofdgroepen pijnstillers die gebruikt worden.

  1. Zonder recept verkrijgbaar. Dit zijn onder andere minder sterke pijnstillers, zoals paracetamol en ontstekingsremmers. Deze verminderen milde pijn en verlagen de koorts.
  2. Opiaten enkel op recept verkrijgbaar. Opiaten zijn sterkere pijnstillers die hevige pijn onder controle kunnen houden. Voorbeelden hiervan zijn morfine en codeïne. 

Paracetamol

Paracetamol is ontwikkeld eind 19e eeuw, en is een van de meest gebruikte vormen van pijnmedicatie in de Westerse wereld. Het wordt voornamelijk gebruikt om acute en milde pijn of koorts te bestrijden.

Deze pijnstiller is effectief in het verminderen van hoofdpijn en acute pijn, maar is minder sterk dan de veelgebruikte pijnmedicatie ibuprofen.

Toch moet men voorzichtig zijn in het gebruik van paracetamol. Vergiftiging door een overdosis paracetamol is namelijk de nummer 1 oorzaak van leverfalen in westerse landen.

Paracetamol combineren wiet
Paracetamol combineren met wiet kan nare gevolgen hebben.

Kun je medicatie combineren met wiet?

Hoe gevaarlijk het is om medicatie met wiet te combineren is sterk afhankelijk van het type medicatie.

Maak je gebruik van opiaten, dan raden we het gebruik van cannabis sterk af. De werking van opiaten wordt namelijk veranderd door het gebruik van wiet. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Over de de werking van paracetamol en wiet in onvoldoende aangetoond. Hierdoor wordt het over het algemeen afgeraden.

Onderzoek heeft wel aangetoond dat angstigheid een symptoom is van cannabis en paracetamol gebruik. Er blijkt een correlatie te zijn tussen paracetamol en wiet en een verhoging van angstigheid. Dat houdt in dat angstigheid meer wordt gezien in mensen die zowel wiet als paracetamol innemen. Echter is hiermee niet aangetoond dat de angst veroorzaakt wordt door deze combinatie. Er is dus geen causaal effect gebleken uit onderzoek.

Wat is het gevolg van het combineren van medicijnen en wiet?

Medicatie en drugs kunnen elkaars werking versterken of verzwakken. Dat betekent dat er een wisselwerking plaatsvindt tussen de twee stoffen, ook wel een interactie genoemd.

Wat wiet nu zo gevaarlijk maakt in combinatie met medicijngebruik, is dat cannabis de opname van de medicijnen in het bloed kan versnellen. Hierdoor voelt je lichaam ineens de effecten van een grote dosis geneesmiddel, waardoor je last kunt krijgen van ernstige bijwerkingen. Dit is vooral bij opiaten het geval.

Hoe gaat dit precies in zijn werk? Als we kijken naar het effect van medicijngebruik en wiet zijn twee organen van essentieel belang:

  • Aangezien de medicatie en de cannabinoïden gelijktijdig de hersenen bereiken is het mogelijk dat het effect versterkt of verzwakt wordt, afhankelijk van de receptoren waaraan het geneesmiddel bindt.
  • In de lever worden giftige stoffen die zich in het lichaam bevinden afgebroken, zo ook stofjes van medicatie en van wiet. Als je zowel medicatie als cannabis hebt ingenomen, is het mogelijk dat jouw lever deze niet gelijktijdig kan afbreken, waardoor toxische stoffen langer in jouw lichaam aanwezig blijven, en je hier langer de effecten van voelt.

Interactie van paracetamol en wiet

Hoe paracetamol en wiet elkaar beïnvloeden is afhankelijk van de dosis paracetamol in vergelijking tot de dosis wiet.

Hoewel dit niet wetenschappelijk is bevestigd is het waarschijnlijk dat wiet de werking van paracetamol aanpast. De paracetamol zou in combinatie met gebruik van cannabis minder goed werken. Dit komt doordat cannabis de metabolisatie van paracetamol inhibeert, waardoor de nodige stofjes niet of later jouw hersenen bereiken en pijn kunnen verminderen.

Cannabis en paracetamol
Cannabis kan de werking van paracetamol beinvloeden.

Welke Medicatie is wel te combineren?

Aangezien bestaand onderzoek niet heeft aangetoond dat een vorm van medicatie veilig is in combinatie met cannabis, raden wij bij The Border gelijktijdig gebruik van medicijnen als paracetamol en wiet af. Er is namelijk geen garantie dat er geen gevolgen zijn voor jouw gezondheid, of dat de gevolgen mild zijn.

Gebruik je cannabis toch in combinatie, dan ben je dus eigenlijk jouw eigen proefkonijn.

Ons Advies

Hoewel gevolgen per individu sterk kunnen verschillen (afhankelijk van leeftijd, geslacht, gewicht, etc.) raden wij gecombineerd gebruik van paracetamol en wiet af.

Het gebruik van wiet en paracetamol kan naast gezondheidsgevolgen ook de werking van de paracetamol minderen. Hierdoor kun je dus juist meer pijn ervaren.

Gebruik jij medicatie of slik je nu en dan een paracetamol, en gebruik je ook cannabis, dan is het verstandig contact op te nemen met jouw dokter voor advies wat betreft jouw specifieke situatie.

The Border

Wil je in plaats van het slikken van paracetamol een andere manier van pijnbestrijden uitproberen? Kom dan langs bij The Border. Wij bieden veel soorten wiet aan die tevens een pijnbestrijdende werking hebben. Meer informatie over medicinale wiet lees je hier!