Je ruimt je kast uit en vindt een zakje met wiet of hasj. Wanneer jij je niet meer kan herinneren hoelang het er al ligt, gaat het vast om oude cannabis. Maar hoe herken je oude wiet en hoe voorkom je dat cannabis aan houdbaarheid verliest? Het zal je verbazen hoe lang wiet houdbaar is, mits je het op de juiste wijze bewaart. En zelfs als de kwaliteit van je wiet of hasj achteruit is gegaan, kun je er best nog van genieten. Lees hierna hoe jij oude wiet herkent en hoe je cannabis het beste kunt bewaren.

Heeft wiet een houdbaarheidsdatum?

Ondanks dat wiet niet kan bederven zoals dit met veel voedingsmiddelen wel het geval is, heeft het wel degelijk een houdbaarheidsdatum. Tenzij je de wiet niet op de juiste wijze bewaart. Dan bestaat de kans dat het nat of vochtig is geworden en is gaan schimmelen. Beschimmelde wiet is totaal onbruikbaar geworden. Zie je schimmel op oude wiet, gooi het dan direct weg. Het roken van deze cannabis kan mogelijk je gezondheid in gevaar brengen. Daarnaast ervaar je geen high meer bij het gebruik daarvan. Het consumeren van beschimmelde cannabis kan tot hoofdpijn, ademhalingsproblemen of zelfs een longontsteking leiden.

Is jouw cannabis niet beschimmeld, dan zal het na verloop van tijd wel uitdrogen en  uiteindelijk aan kracht verliezen. Niet beschimmelde wiet kan dus toch z’n houdbaarheid verliezen. Dit is een beetje vergelijkbaar het met specerijen. Oude nootmuskaat is niet het einde van de wereld, maar zorgt ook niet meer zoveel voor de gewenste smaak in je gerecht. Ook van oude wiet wordt je dus niet ziek, maar die hoeft ook niet te rekenen op een  geweldige high. Hetzelfde geldt voor hasj dat al een tijdje ligt.

Hoe verleng je de houdbaarheidsdatum van cannabis?

We gaven het al even aan: wil je het meeste uit je stash halen, dan zal jet het goed moeten bewaren. Berg jij jouw wiet of hasj zorgvuldig op, dan is deze tot wel een jaar te bewaren. Met deze trucs om de levensduur van cannabis te verlengen.

De juiste container

Zorgvuldig opbergen van cannabis begint met het uitzoeken van de juiste container. Zorg ervoor dat je jouw wiet of hasj in een luchtdichte container bewaart. Dit kan een (bij voorkeur) glazen vershoudbakje zijn die je bij iedere winkel kunt kopen die huishoudelijke artikelen verkoopt. Maar er zijn tegenwoordig ook containers te koop die speciaal ontworpen zijn om cannabis in te bewaren. Deze zijn steriel en zorgen voor de juiste luchtvochtigheid in de container zelf. Heb je de juiste container gevonden? Vul het bakje of potje dan slechts voor driekwart met de cannabis. 

Zit er teveel lucht in jouw container, dan verouderen de toppen sneller. Doe daarom nooit een kleine voorraad in een te grote voorraadpot. Daarnaast is het ook belangrijk om plastic voorraadbakjes zoveel mogelijk te vermijden. De statische lading van plastic zal de trichomen aantasten en je toppen worden daarmee  vatbaarder voor oxidatie.

Een geschikte opbergplek

Met de opbergcontainer kun je een ideale luchtvochtigheid creëren voor cannabis. Maar ook licht en warmte kunnen je wiet of hasj aantasten. Uiteindelijk wil je natuurlijk glinsterende trichomen zien en mooie schimmelvrije toppen. Daarvoor zul je de bewaarplek zorgvuldig uit moeten kiezen. De UV-stralen in zonlicht beïnvloedt de THC in cannabis. Dit zorgt ervoor dat je wiet aan kracht zal verliezen en je een minder sterke high zal ervaren bij gebruik van de cannabis. Kies daarom voor een donkere en koele opbergplek.

Hoe herken je oude wiet?

Oude wiet herkennen

Heb je, ondanks al je pogingen om wiet zo goed mogelijk te bewaren, het idee dat jouw wiet verouderd is? Zo kun je nagaan of jouw voorraad zijn beste tijd heeft gehad. En het mooie is: je hebt daarvoor niet meer nodig dan je eigen zintuigen!

Ruik

Ruikt je wiet niet langer naar de cannabis die jij gewend bent? Dan heb je waarschijnlijk te maken met oude of beschimmelde wiet. Goed gekweekte wiet kun je voornamelijk herkennen aan de herkenbare penetrante geur. Hoe sterker de wiet ruikt, des te beter de kwaliteit daarvan is. Voor het opsporen van oude wiet, zal je daarom aan je wiet moeten ruiken.

Wat ruik je? Herken je direct de licht zoete, fruitige, zure of zelfs citrusachtige aroma´s? Dan zit het wel goed met je voorraad. Ruikt de wiet muf of meer naar gras of hooi, dan is je cannabis waarschijnlijk in aanraking geweest met vocht en gaan schimmelen. Gooi dit weg!

Observeer

Ziet je wiet er verkruimeld en droog uit? Alsof het te lang heeft liggen vergaan? Dan heb je zonder twijfel te maken met oude wiet. Goede wiet kun je namelijk herkennen aan de kleuren van de toppen. De toppen horen een mooie groene kleur te hebben. Hebben de toppen een meer bruine, gele, of rode kleur? Dan heb je te maken met oude wiet. Je kunt dit product gerust roken, maar verwacht er niet een te geweldige ervaring van. 

Zien je toppen er wel goed uit, maar zijn er witte pluizen aan de buitenkant waar te nemen? Dat heb je met schimmel te maken. Deze wiet gaat regelrecht de vuilnisbak in.

Voel

Een andere goede manier om je wiet te kwalificeren is door eraan te voelen. Voelt het  nog stevig en zelfs wat kleverig aan? Dan heeft jouw voorraadpot gedaan waar jij zo op gehoopt hebt. Jouw voorraad cannabis is nog in zeer goede vorm. Voelt het daarentegen droog aan of verkruimelt het? Dan heeft het betere tijden gekend. Op het moment dat het sponsachtig aanvoelt, dan bevat het teveel vocht en heb je waarschijnlijk met beschimmelde cannabis te maken.

Proef

Je hebt nu met jouw zintuigen kunnen waarnemen of je voorraad wiet goed bewaard is gebleven. Waarschijnlijk ben je nu voornemens om het erop te wagen en het te roken. Toch zou je er nog eerst even van moeten preven. Stop een klein stukje in je mond en je proeft direct of de houdbaarheidsdatum overschreden is. Bespeur je andere smaken dan de subtiele aroma’s die de verschillende soorten cannabis van elkaar onderscheiden? Heeft het iets weg van oude kaas? Dan is er toch iets misgegaan bij het bewaren van je product. Smaakt het echter nog prima naar wiet, dan staat niks jou in de weg om er een mooie joint van te draaien.

Meer weten over oude wiet?

Wil jij meer weten over het bewaren van jouw wiet toppen?  Onze medewerkers leggen je graag uit hoe jij de levensduur van jouw producten kunt verlengen. Zo kun jij nog langer genieten van jouw favoriete cannabis soorten die verkrijgbaar zijn in onze coffeeshop in Amsterdam. We zijn momenteel geopend van 08.00 tot 01.00 uur (maar let op: dit kan weer veranderen). Zien we je binnenkort?