Hennepkwekers zoeken steeds vaker de natuur op, want legaal kweken – in een bedrijfsruimte bijvoorbeeld – is in Nederland ook anno 2020 helaas nog niet toegestaan. Het AD zocht een boswachter in de provincie Noord-Brabant op. Hij laat zien hoe (hobby en professionele) kwekers marihuana kweken in het bos en daarmee waardevolle natuurgebieden beschadigen. Dat zou toch anders moeten kunnen, of niet soms?

Professionele kwekerijen meer meer dan 2.000 planten

Het is wel even schrikken als je als je als boswachter midden in de natuur een duizendtal hennepplanten tegenkomt. Het gebeurde boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap vorig jaar. Hij vond een professionele plantage met meer dan 2.000 planten. Jaarlijks speurt hij zo’n 1-5 illegale professionele plantages op. 

Maar ook hobbykwekers trekken de bossen in om voor eigen gebruik enkele planten te kweken midden in de natuur. Voor drie of vijf planten bijvoorbeeld.

Kweken in de natuur lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar helaas komt er ook het nodige afval, vervuiling en verstoring van de rust van dieren bij het kweken in een natuurgebied kijken. In deze gebieden, die zijn afgesloten van publiek, richten de kwekers flinke schade aan. Soms worden zelfs hele akkers aangelegd, waardoor er de nodige vierkante meters aan natuurgebied verdwijnen. 

Meer toezicht nodig 

Erik de Jonge pleit voor meer toezicht van de politie in natuurgebieden. Als boswachter heeft hij een belangrijke signaleringsfunctie, maar ondersteuning van wetshandhavers is meer dan nodig. 

Wat we vooral nodig hebben is toezicht, toezicht, toezicht in buitengebied. Ons werk is beheren en natuurbescherming en toezicht en handhaving gaat gelukkig al wat beter in Brabant, maar er zou echt een tandje bij moeten, want we zien dat de grote problemen als hennepteelt, afvaldumpingen en stroperij zeker nog niet afgenomen zijn.” 

Het interview met boswachter Erik de Jonge kun je hier bekijken

Waar dan wel?

Als kweken in de buitenlucht, een kas of een bedrijfsruimte niet is toegestaan is het natuurlijk niet gek dat henneptelers andere plekken opzoeken (waar ze weinig risico lopen om gezien te worden). Om onze natuurgebieden te kunnen beschermen tegen illegale hennepteelt is dan ook meer nodig dan enkel meer toezicht van de politie als je het ons vraagt. We hebben het uiteraard over legale teelt. Legale teelt zorgt voor kwekerijen op aangewezen plekken die er wél geschikt voor zijn. Twee vliegen in één klap, toch?

Doorpraten? Bezoek onze coffeeshop in Amsterdam. Je kunt ons vinden aan de  Amstelveenseweg 1160. Informatie over onze openingstijden en corona maatregelen kun je hier lezen.