In de wereld van cannabis is 4/20 een belangrijke dag. Het is eigenlijk een feestdag voor mensen die van cannabis houden. Op die dag komen liefhebbers samen, praten over cannabis en sommigen voeren zelfs actie om het gebruik ervan te steunen. Maar waarom precies op 4/20? Wat maakt die datum zo speciaal? We ontdekken het verhaal achter deze bijzondere datum. 

Wat is 4/20?

Misschien heb je weleens gehoord van “4/20” en je afgevraagd wat het betekent. Het is eigenlijk heel simpel: het staat voor 20 april, een dag die elk jaar wordt gevierd door mensen die van cannabis houden.

Op deze dag komen mensen van over de hele wereld samen om cannabis te gebruiken en te praten over de legalisatie ervan. Het is een soort feestdag geworden voor cannabis liefhebbers, waar ze bij elkaar komen om goede kwaliteit wiet te delen en te praten over de voordelen van het gebruik.

4/20 cannabis

De oorsprong van 4/20

Er zijn verschillende theorieën over hoe deze specifieke datum is ontstaan als symbool van cannabisgebruik.

Een theorie geeft aan dat 20 april het optimale moment is om je wietzaadjes te planten. Deze optie klinkt aannemelijk. Echter, de praktische toepasbaarheid hangt af van je locatie en of je binnen of buiten kweekt. Hoewel deze gedachte op zichzelf niet ongegrond is, wordt ze door weinig cannabis gebruikers gesteund.

Anderen beweren weer dat “420” afkomstig is van de politiecode voor het rapporteren van wiet-gerelateerde misdrijven. In werkelijkheid is “420” echter de code voor moord en niet voor cannabisgebruik. Deze theorie lijkt dus minder aannemelijk.

Er is echter een theorie die veel cannabisgebruikers steunen. Deze theorie heeft betrekking op een groep tieners uit San Rafael High School in Californië in de vroege jaren 1970. Volgens deze theorie verzamelden een groep vrienden zich elke dag om 4:20 uur ‘s middags om samen cannabis te roken. Het verhaal gaat dat deze vrienden later bekend werden als de “Waldos”, omdat ze vaak bij een muur (wall) buiten de school samenkwamen. Ze zouden “4:20” als codetaal gebruiken om naar hun cannabisgebruik te verwijzen, en de datum 4/20 werd vervolgens geassocieerd met hun bijeenkomsten.

Hoe heeft 4/20 zich ontwikkeld?

Wat ooit lijkt te zijn begonnen als een informele bijeenkomst van vrienden is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In de loop der jaren heeft 4/20 zich ontwikkeld tot een dag van protest, bewustwording en viering van de cannabis gemeenschap.

Stigma tegengaan

Door de jaren heen kwamen op 4/20 mensen van over de hele wereld steeds meer samen om het stigma van cannabisgebruik tegen te gaan. Ze beschouwen het als een plant met talloze medicinale, recreatieve en spirituele voordelen en willen anderen hiervan bewust maken. Protestmarsen, muziekfestivals en educatieve evenementen worden vaak gehouden op deze dag om de voordelen van cannabis te benadrukken en om het stigma dat er nog steeds aan verbonden is te bestrijden.

cannabis 420

Hoe viert men tegenwoordig 4/20?

De viering van 4/20 varieert sterk, afhankelijk van individuele voorkeuren, locaties en culturele contexten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop mensen vandaag de dag 4/20 vieren:

1. Samenkomen en gemeenschap vormen

Op 4/20 komen mensen samen in parken, privéfeestjes, coffeeshops en zelfs online om de dag te vieren. Het is een gelegenheid om verbinding te maken met gelijkgestemde individuen en deel te nemen aan activiteiten zoals gezamenlijke rooksessies, discussies over cannabisbeleid en het uitwisselen van ervaringen.

Met de opkomst van sociale media en online platforms kunnen mensen over de hele wereld 4/20 ook vieren door deel te nemen aan virtuele evenementen. Denk bijvoorbeeld aan livestreams en online discussies. Dit biedt een manier voor mensen om verbonden te blijven, zelfs als ze fysiek gescheiden zijn.

2. Educatieve evenementen en workshops

Veel organisaties en bedrijven organiseren op 4/20 educatieve evenementen en workshops om mensen voor te lichten over de wetenschap achter cannabis, de medicinale voordelen ervan en veilig gebruik. Deze evenementen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van cannabis bewustwording en het bestrijden van hardnekkige misvattingen.

3. Activisme en protest

Voor sommigen is 4/20 meer dan alleen maar een dag van plezier en feest. Het is ook een kans om deel te nemen aan protesten en acties die pleiten voor cannabis legalisatie en hervormingen van het beleid. Deze inspanningen zijn belangrijk voor het bevorderen van sociale verandering en het beschermen van de rechten van cannabisgebruikers.

4/20 vieren

De Toekomst van 4/20

Met steeds meer landen die cannabis legaliseren, verandert de betekenis van 4/20 voortdurend. Het herinnert ons eraan dat er nog veel werk te doen is om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige en eerlijke manier toegang heeft tot cannabis.

In de komende jaren zal 4/20 blijven veranderen en zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Maar één ding blijft hetzelfde: op 20 april komen cannabis liefhebbers van over de hele wereld samen om hun liefde en respect voor de plant te tonen, en om te blijven strijden voor haar rechtmatige plaats in onze samenleving.

4/20 vieren bij The Border

Vier 4/20 dit jaar door hoogwaardige cannabis te kopen op de perfecte locatie aan de rand van het Amsterdamse Bos. Geniet van jouw rooksessie met de beste selectie wiet en beleef een onvergetelijke 4/20. Bezoek The Border ​​vandaag nog en ontdek het zelf!