Gebruikt jouw omgeving wel eens cannabis? Dan weet je dat dit vaak te herkennen is aan de rode ogen. Cannabisgebruik kan namelijk verschillende effecten hebben op het lichaam. Een van de meest voorkomende bijwerkingen: rode ogen. Voor veel mensen die wiet gebruiken, kan dit een hinderlijk verschijnsel zijn. Maar wat kun je doen tegen rode ogen?

Hier bespreken we waarom rode ogen ontstaan na het gebruik van cannabis en welke oplossingen en preventieve maatregelen je kunt nemen om dit te verminderen.

Oorzaken van rode ogen na cannabisgebruik

Bloeddoorlopen ogen na cannabisgebruik komen in de meeste gevallen voor en worden veroorzaakt door het effect van THC, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis. THC, of tetrahydrocannabinol, heeft een aantal effecten op het lichaam, waaronder de verlaging van de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk daalt, zorgt het lichaam ervoor dat de bloedvaten en haarvaten zich verwijden om de bloedstroom te compenseren. Dit geldt ook voor de bloedvaten in de ogen.

Door deze verwijding van de bloedvaten in de ogen krijgen ze hun karakteristieke rode kleur. Dit fenomeen wordt vaak geassocieerd met cannabisgebruik omdat THC direct invloed heeft op het endocannabinoïdesysteem van het lichaam, dat betrokken is bij het reguleren van verschillende fysiologische processen, waaronder bloeddruk en bloedvatverwijding.

Naast de bloedvatverwijding kan ook uitdroging een van de mogelijke oorzaken zijn. Cannabisgebruik kan leiden tot een vermindering van de productie van tranen, wat kan resulteren in droge en geïrriteerde ogen en gevoeligheid voor licht. Deze droogheid kan de roodheid verergeren.

Het begrijpen van deze mechanismen kan je helpen je ogen extra aandacht te geven wanneer je cannabis gebruikt. Daarnaast kunnen mogelijke remedies en preventieve maatregelen vervelende symptomen verminderen.

Rode ogen? Dit kun je doen

Er zijn verschillende eenvoudige oplossingen die je thuis kunt proberen om bloeddoorlopen ogen snel te verminderen. Dit kun je doen om van rode ogen af te komen.

  • Koude kompressen: Als je last van bloeddoorlopen ogen hebt, kan een koud kompres helpen om de bloedvaten in de ogen te vernauwen. Dit vermindert de roodheid. Plaats een koud, vochtig washandje op je ogen en laat het enkele minuten liggen.
  • Schijfjes komkommer: Komkommerschijfjes zijn een klassieke remedie voor vermoeide en rode ogen. Ze bevatten antioxidanten en helpen de ogen te kalmeren en te hydrateren bij een branderig gevoel. Leg een paar schijfjes op je gesloten ogen en ontspan gedurende 10-15 minuten.
  • Gebruik van kunsttranen: Kunsttranen of oogdruppels kunnen de ogen vochtig houden wanneer ogen droog voelen. Zo helpen ze ook irritatie te verminderen.
  • Oogdruppels: Er zijn speciale oogdruppels beschikbaar die specifiek zijn ontworpen om roodheid te verminderen. Deze druppels vernauwen de bloedvaten in de ogen en zorgen voor snel zichtbare resultaten. Gebruik ze echter met mate, omdat overmatig gebruik kan leiden tot een rebound-effect waarbij de roodheid juist verergert.

Wiet en rode ogen: Preventieve tips

Als je geen last wilt krijgen van rode ogen zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om het risico op rode ogen als gevolg van wietgebruik te verminderen.

Hydratatie

Voldoende water drinken is cruciaal om je lichaam gehydrateerd te houden, wat helpt om de ernst van rode ogen te verminderen. Cannabis kan uitdroging veroorzaken, dus zorg ervoor dat je genoeg water drinkt voor, tijdens en na het gebruik.

Juiste cannabiskeuze

Sommige soorten cannabis hebben meer kans om rode ogen te veroorzaken dan andere. Overweeg om soorten te kiezen met een lager THC-gehalte, omdat deze minder vaak rode ogen veroorzaken.

Vermijden van irriterende stoffen

Rook en andere irriterende stoffen kunnen de ogen verder irriteren. Probeer in goed geventileerde ruimtes te roken en vermijd direct contact met rook in je ogen.

Gebruik van een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in je huis verhogen, wat helpt om je ogen gehydrateerd te houden wanneer je ogen geirriteerd zijn. Dit is vooral nuttig in de wintermaanden of in droge klimaten.

Hoge kwaliteit wiet bij The Border

Rode ogen zijn een veelvoorkomend bijverschijnsel van cannabisgebruik, maar er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. Van huisremedies zoals koude kompressen en komkommerschijfjes tot het gebruik van kunsttranen en specifieke oogdruppels, er zijn genoeg opties om de roodheid te verminderen. Preventieve maatregelen zoals hydratatie, de juiste cannabiskeuze, en het vermijden van irriterende stoffen kunnen ook helpen.

Wil je meer weten over cannabis of op zoek naar de beste producten? Kom dan langs bij coffeeshop The Border aan de rand van het Amsterdamse bos. Ons deskundig personeel staat klaar om je te helpen!