Cannabis gebruik kan leiden tot tolerantie. Hierbij past het lichaam zich aan aan de stof en de hasj effecten op het lichaam nemen af. Een cannabis tolerance break is een bepaalde periode waarin men geen cannabis gebruikt. Dit doet iemand om de tolerantie te resetten. Het is dus een korte pauze.

Wanneer kiest iemand voor een tolerance break? Bijvoorbeeld wanneer iemand merkt dat hij de gewenste effecten van cannabis niet meer bereikt. Of wanneer de invloed van cannabis op het leven te groot wordt. Dit is het geval als iemand geestelijk of fysiek afhankelijk is van de werkzame stof in cannabis.

Een tolerance break kan helpen om de werking van cannabis te optimaliseren. Zo krijgt iemand de gewenste effecten van cannabis terug.

Wat is een cannabis tolerance break?

Een cannabis tolerance break is ook wel bekend als een “weed detox”. Het is een periode waarin iemand besluit om te stoppen met het gebruik van cannabis. Een cannabis pauze dus.

Men neemt om verschillende redenen een pauze. Bijvoorbeeld voor het verlagen van de tolerantie voor de effecten van cannabis, bij het roken van een joint of bij het eten van wiet edibles. Maar de break wordt ook ingelast voor het verbeteren van de gezondheid of het verminderen van afhankelijkheid.

Een ‘weed tolerance break’ werkt door het geleidelijk afbouwen van cannabis. Dit doet iemand door het dagelijkse gebruik te minderen. Ook kun je de tijd tussen gebruik verlengen.

Hoe lang moet een tolerance break duren?

Hoe lang de periode van onthouding duurt, is afhankelijk van de individuele situatie. Het kan variëren van enkele dagen tot twee weken of zelfs meerdere maanden. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen voor jouw tijd zonder wiet.

Een aantal stappen dragen bij aan een succesvolle cannabis tolerance break. De eerste stap is om een plan te maken. Het plan moet realistische doelen bevatten voor het afbouwen van het cannabis gebruik. Zoek bovendien naar andere manieren om te ontspannen. Denk hierbij aan yoga of meditatie. Daarnaast is het belangrijk om steun te zoeken van vrienden, familie of een therapeut.

Voordelen van een cannabis tolerance break

Het gebruik van wiet tijdelijk minderen heeft veel voordelen. Een van de grootste voordelen is de vermindering van fysieke afhankelijkheid. Na verloop van tijd kan het lichaam gewend raken aan de stof. Het kan dan moeilijker worden om te stoppen met gebruiken. Door een tolerance break te nemen, kan het lichaam weer zonder cannabis functioneren.

Een ander voordeel is dat de effecten van cannabis na een tolerance break beter kunnen zijn. Als men gewend is aan cannabisgebruik, is het lichaam minder gevoelig voor de stof. Na een tolerance break kan men opnieuw genieten van de effecten van cannabis. Denk hierbij aan een verhoogde stemming en creativiteit.

Een derde voordeel is dat men na een tolerance break minder cannabis nodig heeft. Je bereikt hetzelfde effect met minder wiet.

Ten slotte kan een tolerance break leiden tot een vermindering van negatieve bijwerkingen. Wanneer men regelmatig cannabis gebruikt, kan het lichaam gewend raken aan de stof. Je bent dan minder gevoelig voor de bijwerkingen. Na een tolerance break ben je weer gevoeliger voor de bijwerkingen. Hierdoor gebruik je minder snel teveel.

Hoe een cannabis tolerance break te starten

Als je regelmatig cannabis gebruikt, kan het een goed idee zijn om een tolerance break te starten. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het starten van een tolerance break:

  1. Maak een plan. Bepaal hoe lang je de tolerance break wilt doen en houd je hier aan.
  2. Vertel vrienden en familie over je plannen. Zij kunnen je steunen en helpen bij het volhouden van je beslissing.
  3. Zoek alternatieven voor cannabisgebruik. Probeer bijvoorbeeld yoga, meditatie of sporten om te helpen bij het ontwennen.
  4. Wees voorbereid op ontwenningsverschijnselen. Dit kunnen hoofdpijn, angst en irritatie zijn. Probeer te ontspannen en geef jezelf de tijd om te herstellen.
  5. Blijf positief. Bedenk dat de tolerance break een tijdelijke situatie is. Je lichaam zal herstellen.

Omgaan met ontwenningsverschijnselen

Tijdens een break zul je waarschijnlijk te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden zijn irritatie, angst of zelfs depressie.

Het is belangrijk om je mentale gezondheid in de gaten te houden en hulp te zoeken als de symptomen te heftig zijn. Ook kan het helpen om jezelf af te leiden met andere activiteiten. Denk aan sporten, uitgaan of een nieuw hobby. Na een paar dagen zullen de symptomen afnemen. Je zult merken dat je lichaam zich aanpast aan het gebrek aan cannabis.

Alternatieven voor cannabisgebruik

Alternatieven voor cannabisgebruik tijdens een tolerance break kunnen zijn:

  • Yoga of meditatie voor ontspanning en stressvermindering
  • Sporten voor lichamelijke activiteit en geestelijke gezondheid
  • Lezen of een hobby nastreven voor mentale afleiding
  • Sociale activiteiten met vrienden en familie om te voorkomen dat je je eenzaam voelt.

Onthoud dat iedereen anders reageert op een tolerance break. Het proces zal voor iedereen anders zijn. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om aan te passen.

Het advies van The Border

Een cannabis tolerance break kan verschillende voordelen bieden voor gebruikers. Hierdoor kan de gewenning aan cannabis afnemen. Dit kan leiden tot een vermindering van de tolerantie. Dat betekent dat de gebruiker minder van de stof nodig heeft om de gewenste effecten te bereiken. Bovendien kan een break leiden tot minder fysieke en mentale afhankelijkheid van cannabis.

Een tolerance break kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard.  Je lichaam en geest herstelt zo van de gewenning aan cannabis. Je kunt de uitdaging aan door je voor te bereiden op de ontwenningsverschijnselen. Ook kun je alternatieven voor cannabis gebruiken tijdens deze periode.

The Border raad je aan om een tolerance break te overwegen bij dagelijks gebruik. Dit kan je lichaam en geest helpen herstellen. Daarnaast kun je jouw ervaring met cannabis verbeteren.

Meer weten? Kom langs bij The Border coffeeshop Amsterdam voor advies van onze experts.