Goed nieuws rond de feestdagen! Wiet blijkt koosjer binnen de joodse religie. Vaporizers hebben een meerwaarde met blowen. Vrouwen ervaren de effecten van cannabis heel anders dan mannen en onderzoek bestudeert het effect van blowen op de hersenen. Tot slot: de zoveelste Amerikaanse rapper pikt een topje mee van de marihuana oogst!

Koosjere cannabis

religie jodendom cannabisCannabis en religie, gaan die twee samen? Onlangs gaf de 88-jarige Wit-Russische rabbijn Chaim Kanievsky groen licht. Hij verklaarde namelijk dat wiet voor medisch gebruik ook tijdens het joodse religieuze Pesach (in april) genomen mag worden.

Uitzondering

Een opvallende uitspraak omdat cannabis volgens de meeste joden valt onder kitnyot, de groep gewassen en granen die officieel verboden is tijdens het lentefeest, zo schrijft The Times of Israël.

Al in 2013 verklaarde de orthodoxe rabbijn Efraim Zalmanovich joden het gebruik van wiet toe, mits het voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Gebruik tijdens religieuze feesten of “om de wereld te ontvluchten”, was voor hem echter nog uit den boze.

Cannabis voor de Israëlische wet

De rabbijnen lopen gelijk op met het Israëlische staatsbeleid. Recreatief gebruik van cannabis is vooralsnog illegaal maar wel toegestaan als medicinale behandeling. Afgelopen 19 juni accepteerde de Knesset (Israëlisch parlement) een wet die cannabis uit de illegale status haalt. De wet zal vanaf 1 april 2019 van start gaan.

Wietonderzoeken

In het vorige blog berichtten we er al over: de wietonderzoeken schieten als paddenstoelen uit de grond. We zetten er hieronder enkele nieuwe voor je op een rijtje.

  • Studie 1:  Vapen versus roken

And the winner is: the vaporizer! Na een kleinschalige doch nauwkeurig uitgevoerd onderzoek kwam een verrassend resultaat. Bij verdamping op lagere temperatuur (met een vaporizer) zijn de effecten van cannabis sterker dan wanneer je het – puur, dus zonder tabak – op hoge temperatuur rookt.

Spaarzame gebruikers

De onderzoekers van de John Hopkins Behavioral Pharmacology Research Unit in de Amerikaanse stad Baltimore richtten zich op niet-frequente gebruikers. De proefpersonen kregen verschillende doses cannabis. Het percentage THC bedroeg 13,4% per gram cannabis – een lager percentage dan gemiddeld (18%) op de markt wordt verkocht.

Vapen doet zweven

De onderzoekers bekeken de effecten op waarnemende en lichamelijke functies die door de hersenen worden aangestuurd. En wat bleek: door inname met een verdamper waren die sterker dan bij het roken. Ook de THC-waarden in het bloed stegen meer door vapen. De lagere temperatuur waarmee een vaporizer werkt is voor de cannabinoïden in cannabis kennelijk een ‘ideaal werkklimaat’.

  • Studie 2: Hormonale wietschommelingen tussen de seksen

ratten onderzoek wietSinds kort weten we dat mannen anders omgaan met en reageren op wietgebruik dan vrouwen. Het ‘waarom’ is echter nog lang niet beantwoord. Italiaanse neurowetenschappers verdiepten zich in mogelijke hormonale oorzaken.

Hormonentoestand

Ze bestudeerden de invloed van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen op de effecten van cannabis, zo valt te lezen in het vakblad Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Ratten en menstruatie

De Italiaanse onderzoekers gebruikten weliswaar ratten maar stellen dat de behaalde resultaten ook voor mensen gelden. Zo concludeerden zij dat de menstruatiecyclus van invloed is op verslavingsgevoeligheid. Vrouwen blijken in bepaalde fases van hun leven kwetsbaarder te zijn voor verslaving dan mannen. De wetenschappers pleiten voor meer begrip voor de wisselwerking tussen geslachtshormonen en cannabinoïden om mogelijke problemen beter op te kunnen vangen.

  • Studie 3: Cannabis toch een brainbooster?

hersenen onderzoek cannabisWil je nog steeds eens dat proefschrift of die geweldige songtekst schrijven? Steek gerust een blowtje op. Cannabisrook stimuleert namelijk de hersenactiviteit.

Werkgeheugen stijgt

De conclusie dat cannabis je brain een boost geeft, komt uit een onderzoek aan de Universiteit van Florida, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ‘Neurobiology of Learning Memory’.

De meeste onderzoeken gebruiken injecties met cannabinoïden. Dergelijk research toont vaak aan dat de waarnemende prestaties achteruit gaan. Maar deze keer ging het expliciet om blootstelling aan cannabisrook. De onderzoekers concluderen dat het werkgeheugen, vooral bij een lage ‘baseline’ (de normale hersenactiviteit) door cannabisrook verbetert.

Het stereotype beeld van de vergeetachtige blower kan dus worden bijgesteld!

Amerikaanse young and famous zoeken heil in cannabizz

Wiz Khalifa cannabis

Rapper Wiz Khalifa. FOTO: REX/Shutterstock

Hiphop en wiet is een gouden combinatie. Voor de creatieveling én voor de business minded rappers. Wiz Khalifa is de zoveelste artiest die een eigen merk, Khalifa Kush, op de markt heeft gebracht. Met dank aan de legale status van cannabis in Canada breidt hij nu flink uit met nieuwe zakenpartners op het Noord-Amerikaanse continent.

Business in bier en blowen

Ook buiten de rapscene maken jonge entrepreneurs gebruik van de steeds grotere speelruimte in de wietwereld. Adolphus Busch V (27 jaar), achter- achter kleinzoon van de Budweiser familie, speelde het na diverse jaren klaar zijn voorgeslacht over te halen naast de productie van gerstenat ook in de cannabisproductie te stappen!