De discussie over de schadelijkheid van verschillende drugs, waaronder cannabis, is altijd een interessant onderwerp geweest. Mensen hebben verschillende meningen over welke stof nu eigenlijk het meest schadelijk is voor de gezondheid en de maatschappij als geheel. Recentelijk hebben enkele vooraanstaande artsen hun inzichten gedeeld, en zij benadrukken dat alcohol en tabak, niet cannabis, als de meest schadelijke stoffen moeten worden beschouwd.

Alcohol: Een toonaangevend gevaar

Dr. Anand Akhil, een arts bij de Cleveland Clinic, wijst op het verontrustende feit dat alcoholgebruik in verband wordt gebracht met meer dan 200 gezondheidsproblemen en ziekten. Deze omvatten depressie, angst, dementie, kanker, hart- en leverziekten, en botziekten. Dit is een serieuze lijst aandoeningen die duidelijk maken dat matigheid belangrijk is als het gaat om alcoholgebruik. In feite stelt het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Gezondheid en Human Services richtlijnen op voor veilige alcoholconsumptie, zoals maximaal twee drankjes per dag voor mannen en één drankje voor vrouwen.

Het blijkt dat zelfs matig alcoholgebruik de gezondheid kan schaden. Er bestaan echter geen  richtlijnen voor veilig cannabisgebruik. Komt dit doordat cannabis minder schadelijk is?

Sigaretten en tabak: een verwoestend pad

Tabak staat ook bekend om zijn schadelijke effecten op de gezondheid. Het roken van tabak is in verband gebracht met ernstige vormen van kanker, chronische obstructieve longziekten en hart- en vaatziekten. Dr. Kevin Most van het Northwestern Central DuPage Hospital, benadrukt echter dat de schade van tabaksgebruik grotendeels kan worden teruggedraaid als mensen op jonge leeftijd stoppen met roken.

Maar wat maakt tabak zo schadelijk in vergelijking met cannabis? Volgens sommige experts heeft tabak geen enkel voordeel, zelfs niet in kleine hoeveelheden. Dit in tegenstelling tot alcohol, waarvan sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie, een glas wijn bijvoorbeeld, wel voordelen kan hebben. 

Cannabis: De minst schadelijke optie?

Het is duidelijk dat zowel alcohol als tabak aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In vergelijking daarmee rangschikken de genoemde artsen cannabis schadelijkheid lager dan alcohol en tabak. Dit geldt met name wanneer cannabis in de juiste hoeveelheden en in een gecontroleerde omgeving wordt gebruikt.

Dr. Most benadrukt het belang van cannabis als medicijn, met name voor patiënten die chemotherapie ondergaan. Het kan helpen om de eetlust te behouden en zorgt ervoor dat patiënten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarnaast zijn er medische toepassingen voor cannabis bij de behandeling van chronische pijn, angst, trauma, slapeloosheid en spieraandoeningen.

Natuurlijk is het belangrijk om op te merken dat het gebruik van cannabis niet zonder risico is, vooral voor jongvolwassenen aangezien hun hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Het kan psychische problemen verergeren en het geheugen en de focus beïnvloeden.

Cannabis schadelijkheid vergeleken met alcohol

Een nieuwe kijk op de schadelijkheid van cannabis

Het vergelijken van de schadelijkheid van verschillende drugs is complex en afhankelijk van verschillende factoren. Matig cannabisgebruik lijkt minder schadelijk te zijn dan matig alcoholgebruik. Bij eenmalig te veel gebruik lijkt alcohol de bovenhand te hebben als het gaat om gezondheidsrisico’s.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat overmatig gebruik van zowel alcohol als cannabis schadelijk kan zijn, waarbij alcohol aanzienlijk meer schade kan veroorzaken. Deze inzichten benadrukken het belang van verantwoordelijkheid en matiging bij het gebruik van alle substanties.

Wat betekent dit voor de maatschappij?

Het feit dat verschillende artsen de cannabis schadelijkheid als minder beschouwen vergeleken met alcohol en tabak, werpt een nieuw licht op het debat over drugsgebruik. De positieve kijk op cannabis in vergelijking tot tabak en alcohol suggereert dat het tijd is voor een heroverweging van ons drugsbeleid. In plaats van te focussen op repressie, zouden we kunnen overwegen om meer middelen te investeren in voorlichting, preventie en behandeling van drugsverslaving.

Voor goede wiet bezoek je The Border

Ben jij een cannabis liefhebber en schaf je graag wiet van hoge kwaliteit aan? Dan kom je natuurlijk naar The Border. Bij The Border kun je terecht voor wiet van de hoogste kwaliteit, dat wil zeggen, veilig, verantwoord en effectief. Op die manier krijg je altijd waar voor je geld.