Voordat we een blik op de toekomst richten kijken we eerst even terug naar afgelopen jaar. “Paleis het Loo heeft zeker 28 cannabisplanten staan. Minister Grapperhaus, mag ik dat ook?” Zo begint het facebookbericht van Marjon Fischer. In de post legt ze uit dat ze zelf cannabis gebruikt als medicijn en dat ze strijd voor legaliteit. Go Marjon! Onder haar tekst is een video te zien van de tuin van Paleis Het Loo met, inderdaad, een flink aantal wietplanten. What’s going on? Is ‘Prins Pils’ uitgegroeid tot tot ‘Koning Knetterstoned’? 

Cannabisplanten op paleis het Loo in de media 

Helaas, onze royals wonen niet in Paleis het Loo, dat dienst doet als museum, en de wietplanten staan dus niet in de achtertuin van iemand. Het opmerkelijke verhaal werd door de facebookpost van Fischer wel opgepakt door de media die maar eens even wat navraag deden. Wat blijkt? De planten staan er niet om gerookt te worden. Helaas. In de tuinen van het paleis wordt gewerkt met thema’s. Eén van die thema’s is ‘beter met planten’. Omdat in de geschiedenisboeken de helende werking van cannabis wordt omschreven, mochten de wietplanten het andere groen met een heilzame werking gezelschap houden. 

Overigens zijn de wietplanten die in de tuin van het Loo staan zijn speciaal gekweekt om touw van te maken. Dat betekent dat er vrijwel geen actieve stoffen in zitten. Stoned van je museumbezoek terugkomen zit er dus niet in. Daar hebben we dus niks aan. 

Hoewel….

Alleen al het feit dat er wietplanten in een tuin staan die eigendom is van de Staat der Nederlanden, die ook nog eens openbaar te bezoeken is, betekent dat het imago van cannabis enorm aan het veranderen is. 

Nog meer goed nieuws 

Er wordt steeds meer bekendheid gegegeven aan de heilzame werking van de plant en de link met criminaliteit voert niet meer de boventoon. Ook in het nieuws afgelopen jaar was dat er hard wordt gewerkt aan een nieuwe wietwet. Dit jaar nog begint daarvoor een proef om te kijken hoe wiet legaal geteeld en gedistribueerd kan worden. Nog meer goed nieuws dus uit 2019! 

Of die wietwet er nu wel of niet komt, onze coffeeshop in Amsterdam is hoe dan ook open. We verwelkomen je graag in onze coffeeshop op de Amstelveenseweg – op de grens tussen Amsterdam en Amstelveen – nummer 1160. We zijn geopend op alle dagen van de week. Woon of ben je in de buurt? Loop dan zeker even binnen.